Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171118-eutoppgoteborg-566205_se.hp_1.jpg
Polisen hade kraftsamlat inför EU-toppmötte och konstaterar nu när mötet är avslutat att mötet kunde hållas utan incidenter. Arkivbild.

Polisen "jättenöjd" efter lugnt toppmöte

Månader av förberedelser, tillresta poliser från hela landet och otaliga avspärrningar gav resultat. EU-toppmötet i Göteborg genomfördes utan incidenter.

EU-toppmötet i Göteborg är nu avslutat och alla toppolitiker och övriga deltagare har lämnat Sverige. Polisen hade förberett sig och planerat i månader för att kunna garantera säkerheten under mötet där stats- och regeringschefer från hela Europa deltog.

- Det har varit ett långt förberedelsearbete där vi haft ordning, säkerhet och trygghet i fokus. Och allt har gått enligt plan, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Inga störningar

Han säger att mötet genomfördes helt utan störningar - om man bortser från trafiken. Stora delar av centrala Göteborg var avspärrade när mötesdeltagarna skulle transporteras med eskort mellan flygplatsen, hotell och möteslokalen i Eriksbergshallen.

- Trafikstörningarna har vi informerat om i över en månad. Vi visste att det skulle bli köer men det blev långt ifrån den omfattning som vi hade befarat. Folk har lyssnat på våra uppmaningar och lämnat bilen hemma. Jag vill verkligen ge göteborgarna med beröm godkänt.

Lugna demonstrationer

Förutom transporter och skydd av toppmötesdeltagarna hade polisen också beredskap för om det skulle inträffa protester eller konfrontationer.

- Men ingångsvärdena var att det inte förelåg någon större risk för oroligheter. De tillståndsgivna demonstrationer som vi visste om genomfördes utan att vi behövde göra några ingripanden mot demonstranter eller aktivister, säger Hans Lippens.

TT: Men tog ni inte lite väl mycket höjd för den insatsen?

- Nej, det tycker jag inte. Det var en insats som pågick 24-7 på flygplatsen, hotellet och mötesplatsen Eriksberg. Det kräver mycket folk för att hålla den höga säkerheten som sådana här möten kräver. Det var en väl dimensionerad insats, säger Hans Lippens.

På kvällen på fredagen lämnade de sista toppmötesdeltagarna Göteborg och polisen avvecklar nu insatsen under lördagen och söndagen.

- Vi gör en successiv nedtrappning. Några poliser i kommenderingen är kvar i tjänst under lördagen och söndagen men allt återgår till det normala i början av nästa vecka.

Fakta: Kravaller på toppmöten

Den 14–16 juni 2001 hölls ett EU-toppmöte i Göteborg. Den dåvarande amerikanske presidenten George W Bush fanns på plats under en av dagarna. Tusentals demonstranter samlades i Göteborg, som under helgen lamslogs av kravaller och förstörelse. Totalt frihetsberövades närmare 1 000 personer och i det rättsliga efterspelet åtalades över 100. Bland annat urartade situationen vid Vasaplatsen kvällen den 15 juni, då poliser utsattes för stenkastning och polismän drog vapen varvid tre personer skottskadades. För en 19-åring var tillståndet bitvis mycket kritiskt.

Den 7–8 juli i år möttes G20-länderna, som samlar världens största ekonomier, i Hamburg. Mötet omgärdades av kravaller som polisen besvarade med vattenkanoner och tårgas. Minst 476 poliser skadades och flera hundra demonstranter greps. Totalt demonstrerade över 100 000 personer mot G20-mötet.

MEST LÄST