Tinande permafrost har orsakat markkollaps i Alaska.
Tinande permafrost har orsakat markkollaps i Alaska.

Permafrosten allt mer hotad

Permafrosten på jorden har blivit allt varmare det senaste årtiondet, enligt en ny studie. Risken har ökat att betydande områden kommer att smälta och bidra till den pågående klimatuppvärmningen.

ANNONS
|

- Det kan handla om att vi inte har någon permafrost kvar på många ställen i slutet av det här århundradet, exempelvis i Sverige, säger Britta Sannel, forskare vid Stockholms universitet och en av deltagarna i studien.

Merparten av världens permafrost finns i Arktis och Antarktis där den binder stora mängder kol. Om den skulle tina frigörs koldioxid och metan som letar sig upp i atmosfären.

ANNONS

I studien, som publiceras i Nature Communications, har Sannel och kollegor från flera olika länder sammanfattat mätresultaten från 150 borrhål runtom på jorden, i områden med permafrost.

Granskningen visar att temperaturen i permafrosten stigit med i genomsnitt 0,3 grader mellan 2007 och 2016. Orsaken är i första hand stigande lufttemperaturer.

Detta är allvarligt för eftersom snittemperaturerna i permafrosten i ytterkantsområdena ligger strax över 0 grader.

- Där är risken stor för att frosten ska smälta även vid små förändringar, säger Sannel.

Hon påpekar att avsmältning redan ägt rum i flera områden, bland annat i Sverige och i västra Alaska.

TT

Fakta: Permafrost

Permafrost, eller ständig tjäle, är mark som är frusen minst två år i följd.

Permafrost förekommer främst i Arktis, Antarktis och i vissa bergsområden, exempelvis Tibet. Djupet kan vara flera hundra meter i norra Sibirien och norra Nordamerika. Det översta skiktet av frosten tinar i allmänhet på sommaren.

Källa: NE

ANNONS