Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170802-skidpremiar-507590_se.hp_1.jpg
Vissa skidanläggningar som Idre satsar på en tidig säsong.

OS ger skidåkare tidig säsongsstart

Idre fjäll lockar med skidåkning redan från mitten av oktober i år. Flera skidanläggningar har börjat spara snö från föregående säsong – men de flesta sparar snön till jul, den första riktigt stora vintersporthelgen.

Redan den 14 oktober ska ett längdskidspår vara öppet i Idre, tack vare sparad snö och snöproduktion. Knappt en vecka senare öppnar utförsåkningen. Anläggningen har märkt en ökad efterfrågan från bland annat Vasaloppsåkare och landslag.

- Främst så är det med tanke på vinter-OS – vi stöttar svensk skidåkning. Vi sparar snö, men framför allt har vi en teknik här som gör att vi kan tillverka snö oavsett utomhustemperatur, säger Mats Lennartson, marknads- och försäljningsdirektör på Idre fjäll.

De flesta skidanläggningar har dock fortfarande som mål att öppna till jul.

- Det som är positivt är att på höstlovet och den här tidiga försäsongen kunna erbjuda landslag att träna på hemmaplan och slippa åka till Alperna, att det faktiskt finns möjlighet att börja träna och åka skidor i Sverige. Men det är ett fåtal anläggningar som satsar på säsongsstart i oktober, säger Titti Rodling som är vd på Svenska skidanläggningars organisation.

Kåbdalis i Norrbotten brukar också kunna öppna tidigt, men där handlar det om naturliga förutsättningar med kyla och tidig snö. Också Jämtland och Härjedalen kan vissa år öppna i slutet av oktober.

Annars ser branschen en säsongsförskjutning åt andra hållet.

- Fler och fler sparar snö, men framför allt för att säkra bra snöförhållanden till jul och få en lång, fin säsong ända in i april, säger Titti Rodling.

MEST LÄST