Enligt justitieminister Morgan Johansson är datalagring är nödvändig. Arkivbild.
Enligt justitieminister Morgan Johansson är datalagring är nödvändig. Arkivbild.

Operatörer ska bli skyldiga lagra data

Teleoperatörerna ska återigen bli skyldiga att lagra datauppgifter. Inom kort lägger regeringen ett lagförslag för riksdagen.

ANNONS
|

- Vi kommer inom kort att gå fram med en lag som tvingar mobilföretagen att lagra sina uppgifter, så att polisen kan komma åt dem när de utreder grova brott. Det handlar exempelvis om vem som ringer vem och vid vilket tillfälle, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT i Almedalen.

En sådan lagstiftning fanns tidigare, men upphävdes av EU-domstolen 2016 eftersom den inte ansågs förenlig med EU-rätt.

ANNONS

"En katastrof"

Enligt brottsbekämpande myndigheter har detta fått allvarliga konsekvenser.

- Jag är djupt bekymrad. Det är en katastrof för brottsbekämpande myndigheter när vi inte får möjlighet att lokalisera mobiltelefoner eller ser vem som har kontakt med dem, beskrev rikspolischef Anders Thornberg läget för TT tidigare under dagen.

- Vi kan inte klara upp narkotikabrott, vi kan inte klara upp barnpornografibrott. Vi får inte ip-numren. Det är djupt allvarligt. Jag tycker att det är stötande att vi inte får samma möjligheter vi haft tidigare.

Även regeringen ansåg att en fortsatt datalagring behövs för brottsbekämpningen, och lät en utredare föreslå lagändringar för att möjliggöra detta.

"Kommer hålla"

Utredaren föreslog att operatörerna ska vara skyldiga att lagra datauppgifter men i mer begränsad omfattning än tidigare. Det är de förslagen regeringen nu går vidare med. Men exakt hur lagförslaget kommer att se ut berättar inte Morgan Johansson, och inte heller hur det ska kunna förenas med EU-rätt.

ANNONS

- Det kommer att vara annorlunda. Hur detaljerna ser ut får du se när vi presenterar det. Men vår bedömning liksom utredarens bedömning var att det här förslaget som vi kommer att gå fram med kommer att hålla också för EU-domstolen, säger Morgan Johansson.

TT

Fakta: Utredarens förslag

Det här föreslog regeringens utredare i oktober 2017:

Lagringsskyldigheten blir inte lika omfattande som tidigare.

Endast de uppgifter som är strängt nödvändiga för att bekämpa grov brottslighet måste lagras.

Tillgång till lagrade uppgifter får endast ges för bekämpning av grov brottslighet.

Polis och myndigheter får inte själva begära ut sådana uppgifter utan det ska åklagare göra.

Spårandet av abonnemangsuppgifter om ip-adresser omfattas inte utan här gäller samma regler som tidigare att polis själva får begära ut dem.

Fast telefoni och Skype omfattas inte av de nya förslagen.

Källa: SOU 2017:75

ANNONS