Julgransplundring på Nordiska museet. Dans runt granen och leken små grodorna. Arkivbild.
Julgransplundring på Nordiska museet. Dans runt granen och leken små grodorna. Arkivbild.

Oklar Knut stänger julen

I dag kastar vi ut granen och städar bort julen. Men frågan är om inte julgransplundringarnas egen högtidsdag snart är ett minne blott.

ANNONS
|

Den 13 januari firar vi tjugondag Knut. Det är dagen som avslutar julen. Redan den gamla bondepraktikan talar om att kung Knut hjälpte oss "att driva julen ut".

Men det är inte så helt enkelt att försöka reda ut hur traditionen uppstått och varför.

- Man kan nog inte hitta enkla orsakssammanhang varför det blivit som det blivit, säger Jonas Engman.

ANNONS

Frågan är vilken Knut

Det är inte ens klarlagt vilken Knut vi syftar på. Ofta talas om den danske prinsen Knut Lavard som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad. Men andra pekar på Knut den Helige, prins Knuts farbror.

Att fira julens slut den 13 januari är en lokal företeelse i Norden. Vi gör det i Sverige, delar av Norge och Finland. I övriga Europa är det trettondagen, den 6 januari, som är julens sista dag.

- Vi har tidigare slutat julen vid trettonhelgen men i och med kalenderreformer så har Knutdagen flyttat och då har vi också flyttat julens slut. Det är vi ganska ensamma om. Och varför det är så finns det ingen enkel eller bra förklaring till. Det är sånt som händer.

Plundring och knutgubbar

Men i praktiken är det så att trettondagen nu för tiden ändå är julens slut. Vi börjar jobba efter helgerna och det är då skolan börjar igen. Att julgran och julpynt står kvar en vecka till har inte så stor betydelse.

Traditionellt firas tjugondag Knut med julgransplundring. Ett kalas då man sjunger julsånger och dansar runt granen en sista gång. Sen åker granen ut. Lokalt kan det förekomma knutgubbar eller knutmassofirande. Något särskild knutmat är svårt att hitta.

ANNONS

- Man kan in alla fall säga att det inte är en dag som växer i betydelse, säger Jonas Engman.

Men en fråga som tjugondag Knut väcker är vad man ska göra med granen när julen är över. Ett råd som alltid fungerar är att den kan lämnas på en återvinningsstation som trädgårdsavfall.

TT

Fakta: Så tar du hand om din julgran

• Bor du i flerfamiljshus ska fastighetsägaren informera hur granar ska tas om hand. Ibland finns det en container, ibland kan den lämnas i grovsoprummet. Det kan vara bra att klippa ner granen och lägga den i en sopsäck.

• Ett annat sätt är att åka till återvinningscentralen. Där ska granen sorteras som trädgårdsavfall, men då oftast med grenarna avklippta till ris.

• I en del kommuner tas julgranarna om hand genom speciella insamlingsturer som ordnas av till exempel sophämtningsföretag. I andra kommuner finns det särskilda uppsamlingsplatser.

• I vissa kommuner finns det traditioner med majbrasor eller vårdkasar och då brukar det finns ungdomar eller föreningar som samlar in granarna som bränsle till den kommande brasan.

• Att slänga en julgran på gatan eller i skogen är olagligt. Spontana soptippar ses som nedskräpning.

• Information om hur det fungerar där du bor finns ofta på kommunens hemsida.

ANNONS