Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, har valts in i riksdagen i varje val sedan 2006. Varje gång har han snabbt avsagt sin plats för att fortsätta som kommunalråd hemma. Arkivbild.
Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, har valts in i riksdagen i varje val sedan 2006. Varje gång har han snabbt avsagt sin plats för att fortsätta som kommunalråd hemma. Arkivbild.

Ofrivillige riksdagsledamoten hoppar av igen

I fyra val i rad har Torkild Strandberg toppat Liberalernas riksdagslista i Skåne västra, valts in och tagit plats i riksdagen – men snabbt hoppat av. I år satt han en (1) dag.

ANNONS
|

Den här gången var han med på uppropet, och hann till och med skriva en skriva en motion om behov av en järnvägstunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Men sedan fick det vara bra.

- Jag har varit väldigt öppen gentemot medlemmar och väljarna att jag kandiderar gärna till riksdagen, men jag har också sagt att om jag ställs i en situation där jag måste välja mellan riksdagen och vara kommunstyrelseordförande i Landskrona så väljer jag det senare.

ANNONS

Fyra avhopp

Han poängterar att medlemmarna trots det placerat honom högst upp på både riksdagslistan och listan för kommunvalet inför varje val. Han får också många personröster i båda valen.

Liberalerna gjorde, för att använda Strandbergs egna ord, ett kanonval i Landskrona i år igen. Med 34,2 procent väljarstöd i kommunen, en ökning med över 8 procentenheter, kunde han rikta in sig på att sitta kvar som kommunalråd.

Det är en post han haft sedan 2006 och en position som han hela tiden valt framför riksdagsplatsen som han fått i valen 2006, 2010, 2014 och 2018.

"Hanterar Landskrona"

- Det är svårt att förutse hur den politiska utvecklingen är när man trots allt styr i minoritet och hur hållfast det är, säger Strandberg som en ytterligare förklaring till varför han haft två dörrar öppna hela tiden.

Liberalerna styr tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet, med passivt stöd av Sverigedemokraterna. Torkild Strandberg har, åtminstone i medierna, beskrivits som en politiker som lyckats hantera Sverigedemokraterna.

- Jag brukar säga att jag hanterar Landskrona, det är mitt uppdrag, jag hanterar inte några andra partier.

ANNONS
TT

Fakta: Torkild Strandberg

Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona och kommunalråd för Liberalerna, en position han har haft sedan valet 2006.

Valdes första gången in i riksdagen 2002, satt hela perioden.

Har därefter valts in, som etta på valsedeln för L (tidigare Folkpartiet), i riksdagen 2006, 2010, 2014 samt i årets val.

Har hoppat av varje gång, inom några månader, för att fortsätta som kommunalråd i Landskrona.

ANNONS