Nya svenskar ingen fokusgrupp i valet

Samtliga riksdagspartier erbjuder partiinformation på flera olika språk – utom Sverigedemokraterna.

ANNONS
|

Han vill inte peka ut någon väljargrupp som viktigare än någon annan, men berättar att SD under de senaste två åren haft möten i många förorter med stor andel utlandsfödda och också har ett speciellt kampanjmaterial för förortsbor.

TT: Vad tänker ni om dem som till exempel bara kan arabiska, är inte de intressanta för er som väljare?

- Kan man bara arabiska och ska rösta i ett val så borde man satsa på att lära sig svenska först, säger Joakim Wallerstein.

ANNONS

16 språk

Inte heller Socialdemokraterna har utlandsfödda som en särskild fokusgrupp. En kampanjfolder har tagits fram på 16 olika språk, men den är relativt kortfattad.

- Vi har så pass många företrädare som pratar flera språk, så vi uppmanar dem att göra det och på det sättet nå fler människor, säger Johan Hassel (S), internationell sekreterare.

Ambitionen är att ha ett aktivt socialdemokratiskt föreningsliv över hela landet och det anser han att partiet har lyckats med.

- Tittar du på våra listor och jämför med en del andra partier så tror jag också att du ser att det finns en stark mångfald i Socialdemokraterna.

Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson pekar också på utlandsfödda partimedlemmar som en viktig nyckel.

Knackar dörr

"Vi har många i Moderaterna från olika länder och generationer som kan flera språk som gör samtalskampanjer och knackar dörr. Dessutom har vi översatt informations- och kampanjmaterial till uppåt 15 språk, som finns både digitalt och tryckt", skriver han i ett mejlsvar.

ANNONS

Men inte heller han vill lyfta fram utlandsfödda som en särskild fokusgrupp: "Varje väljare är viktig", skriver han.

Pieter Bevelander, professor på Malmö universitet, som studerat valdeltagandet bland utrikes födda, tror inte att det skulle få stora följder för svensk politik om valdeltagandet ökade i denna grupp.

- Det är fortfarande så att antalet svenskar som inte röstar än större än den utrikesfödda befolkningen som inte röstar. Av den anledningen satsar partierna mer på svenska röster än utrikesföddas, de är helt enkelt fler, säger han.

TT

ANNONS