Ny misstänkt efter attacken i Stockholm

ANNONS
|

Att ännu en person anhållits i utredningen gällande det misstänkta terrordådet i Stockholmmeddelar vice chefsåklagare Hans Ihrman via polisens hemsida.

Personen greps och anhölls enligtåklagaren under söndagen. Den anhållne personen är enligt Expressen en man i 25-årsåldern. Enligt tidningens uppgifter greps mannen i Örkelljunga i Skåne och fördes efter det till häktet i Kronoberg i Stockholm.

Den misstänkte personen greps efter en gemensam insatsmellan polismyndigheten och Säpo.

"Polisen och Säkerhetspolisen har tillsammans verkställt gripandet efter en mycket stor mängd förundersökningsmaterial har bearbetats", skriver Hans Ihrman i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ:Här körde mördaren längs Drottninggatan

Sedan tidigare sitter Rakhmat Akilov, 39, häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord efter det misstänkta terrordådet på Drottninggatan i Stockholmden 7 april. I dådet dödades fyra personer.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:De föll offer för terrordådet

Hans Ihrman vill i nuläget inte gå in på vilken brottsmisstanke som ligger till grund för att den senaste personen har anhållits. Åklagaren vill inte heller uppge om personen är misstänkt på sannolika skäl eller är skäligen misstänkt för brottet som han eller hon har anhållits för. Att uppge vilket brott en anhållen person är misstänkt för och hur stark brottsmisstanken är att betrakta som praxis vidpågående brottsutredningar.

Den anhållne försvaras av advokaten Karl Harling. Inte heller han vill kommentera vilket brott personen är misstänkt för.

– Jag kan bekräfta att jag har blivit förordnad som försvarare för personen, men i övrigt vill jag inte kommentera något mer, säger Karl Harling till GP.

Advokaten vill inte heller säga om han har medverkat vid några förhör med den misstänkte personen eller hur hans klient ställer sig till misstankarna.

– Som sagt, det enda jag kan bekräfta är att jag har förordnats som försvarare, upprepar Harling.

Enligt handlingar som har lämnats in till Stocholms tingsrätt framfår det dock att den anhållne mannen är misstänkt för terroristbrott.

Ranstorp: "Anmärkningsvärt"

TerrorforskarenMagnus Ranstorptycker att det är anmärkningsvärt att varken poliseller Åklagarmyndigheten går ut med information om vilket brott personen misstänkts för eller hur stark misstankegraden bedöms vara.

ANNONS

– Det är ju rätt anmärkningsvärt.Det ska de ju göra, säger han till TT.

Ranstorp uppger att han bara kan spekulera i varför man väljer att inte göra det i fallet med personen som nu har anhållits.

– Det kan vara så att de inte vill säga någonting för att det kan finnas ytterligare personer som är misstänkta. Då vill man inte flagga för tydligt för dem att de är under lupp, säger han fortsatt till TT.

Terrorforskaren uppger samtidigt att han tycker att polisen och Åklagarmyndighetenbör klargöra omständigheterna vid en eventuellt kommande presskonferens.

– Det är ju viktigt att man klargör i sådana här fall vad det är som sker så att det inte blir några oklarheter, säger Ranstorp till TT.

Senast klockan 12.00 på onsdag måste utredningsledningen ta beslut om personen ska begäras häktad eller inte.

Vilken eventuell koppling personen har till den misstänkte terroristenRakhmat Akilov, 39, går Hans Ihrman inte in på i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ:Uppgifter: Akilov utförde dåd på order av IS

I samband med att Akilov häktades erkände han via sin advokat att han gjort sig skyldig till terroristbrott och att det därmed varhan som körde lastbilen vid dådet där fyra personer dödades och ytterligare 15 personer skadades.

ANNONS

Personen som anhölls under söndagen är den tredje personen som anhållits av polisen efter attacken i Stockholm.

Mannen släpptes senare på fri fot då misstankarna mot honom enligt polisen hade försvagats. Då mannen skulle utvisas togs han ändå i förvar och kan därmed inte längre röra sig fritt i Sverige.

ANNONS