Att föda barn i exempelvis Sudan är betydligt mer riskfyllt, jämfört med Sverige. Risken för både livshotande blödningar och infektioner är större. Arkivbild.
Att föda barn i exempelvis Sudan är betydligt mer riskfyllt, jämfört med Sverige. Risken för både livshotande blödningar och infektioner är större. Arkivbild.

Ny medicin räddar tusentals kvinnors liv

Tack vare en ny variant av ett äldre läkemedel kan tusentals kvinnors liv komma att räddas. Detta efter att läkemedlet, som förhindrar blödningar efter förlossningar, har gjorts om så att det tål värme.

ANNONS
|

Att föda barn är långt ifrån riskfritt. Framför allt i låg- och medelinkomstländer där tillgången på en effektiv sjukvård är begränsad. Ett stort problem är de blödningar som kan uppstå efter förlossningen, något som skördar runt 70000 kvinnors liv varje år samt många av deras barn.

För att förhindra dessa blödningar används normalt substansen oxytocin, men för att detta läkemedel ska fungera effektivt måste det förvaras och transporteras "kylskåpskallt", i 2–8 grader Celsius, vilket är svårt i många länder.

Genom att samarbeta med olika läkemedelsföretag har därför Världshälsoorganisationen WHO låtit omvandla en annan substans mot blödningar, karbetocin, så att den tål upp till 30 graders värme.

ANNONS

I den aktuella undersökningen studerades knappt 30000 kvinnor som födde barn i tio olika länder, däribland Egypten, Indien, Uganda och Storbritannien. Kvinnorna lottades till att antingen få den nya varianten av karbetocin eller oxytocin direkt efter förlossningen. Studien, som nu presenteras i New England Journal of Medicine, visar att båda medicinerna var lika effektiva på att stoppa blödningar.

"Detta är en riktigt uppmuntrande utveckling som kan revolutionera vår förmåga att hålla mödrar och nyfödda vid liv", säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, i ett pressmeddelande.

TT

ANNONS