Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui vid mötet i Singapore mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.
Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui vid mötet i Singapore mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

Nordkoreamöte hålls i Sverige

Ett högnivåmöte hålls i dagarna mellan företrädare för Nordkorea och USA, på en hemlig plats i Sverige, erfar TT. UD bekräftar att en nordkoreansk toppdiplomat befinner sig i Sverige.

ANNONS
|

Samtalen gäller ett framtida toppmöte mellan den amerikanske presidenten Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, enligt uppgifter till TT. Även andra frågor som gäller relationen mellan Nordkorea och omvärlden står på dagordningen.

USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun ska företräda USA och toppdiplomaten Choe Son-Hui representerar Nordkorea. Överläggningarna pågår under helgen, enligt TT:s källor. Utrikesministern Margot Wallström (S) ska delta i samtalen och även socialdemokraten Kent Härstedt.

"I mindre format"

Svenska utrikesdepartementet bekräftar att Choe har landat i Sverige, men vill inte i övrigt gå in på vilka som deltar eller vad samtalen handlar om.

ANNONS

- Det kommer att hållas rundabordssamtal i ett mindre format med ett antal internationella experter, säger Patric Nilsson, presschef på UD, till TT.

När TT talade med Wallström under fredagsförmiddagen ville hon inte kommentera uppgifterna om ett möte.

- Jag har inget att säga i nuläget, sade Wallström, och tillade:

- Det är upp till parterna och till de här länderna att se till att det blir ett resultat och en uppföljning av de mötena som varit. Vi är stolta om vi kan bidra. Om de vill att vi ska bidra gör vi det.

En högt uppsatt företrädare för Sydkorea är på väg till Stockholm, enligt uppgift till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Det rör sig om Lee Do-Hoon, landets representant i frågor om säkerhetsläget på den koreanska halvön.

ANNONS

Är skyddsmakt

En överenskommelse slöts mellan USA och Nordkorea i Singapore i juni när Trump och Kim träffades. Ledarna skrev under ett dokument där Nordkorea åtog sig att "arbeta för total nedrustning på den koreanska halvön", men sedan dess har arbetet tappat fart. Sverige har jobbat länge med att USA och Nordkorea ska komma vidare i samtalen, enligt TT:s källor.

Sverige har en särskild roll som så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea. Det innebär att Sverige agerar mellanhand och tillvaratar USA:s intressen eftersom landet saknar diplomatisk representation i landet.

Var och när ett toppmöte mellan Kim och Trump kan äga rum är oklart, men Vietnam har nämnts i flera medier som en trolig plats. Nyligen kom uppgifter om att landet förbereder sig för ett framtida besök av Kim Jong-Un, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Hur verifiera?

I en TT-intervju i julas sade utrikesminister Margot Wallström att hon hoppas på ett framtida nytt toppmöte mellan Kim och Trump och att det i det sammanhanget är viktigt att arbeta med förtroendeskapande åtgärder.

- Det kan handla om hur man verifierar en kärnvapennedrustning men också om hur man kommer framåt ekonomiskt och säkerhetsmässigt i regionen, sade Wallström då.

ANNONS

Hon betonade att den interkoreanska försoningen, den mellan Nord- och Sydkorea, går bra men att det krävs engagemang från omvärlden för att få till framåtrörelse i nedrustningsfrågan.

TT

Bakgrund: Upptinade relationer

Under våren 2018 tinade relationen upp mellan diktaturen Nordkorea och västvärlden, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska nationerna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.

Nordkorea uppgav i slutet av maj att man, som utlovat, förstört sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri. Ett annat tecken på god vilja var frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea. Planer på ett toppmöte i Singapore mellan Kim och USA:s president Donald Trump den 12 juni tog form.

Så kom en plötslig vändning. Nordkorea ställde in ett planerat möte på hög nivå med Sydkorea och sade sig även behöva ompröva toppmötet om USA insisterade på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram. Ledningen i Pyongyang var också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövningar och beskrev USA:s signaler som "okunniga och korkade".

I ett brev till Kim den 24 maj ställde Trump in toppmötet med hänvisning till "den enorma ilska och er öppet fientliga inställning". Förhandlingar fortsatte dock att föras och USA:s president meddelade att mötet i Singapore skulle bli av – trots allt.

Det historiska mötet ägde rum 12 juni. De båda ledarna sade sig ha fått mycket bra kontakt och skrev under ett avtal där Kim Jong-Un lovade att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö och Donald Trump lovade säkerhetsgarantier åt landet som i många år varit USA:s fiende.

ANNONS