Regeringen stoppar planerna på att bygga Sveriges största vindkraftpark i Hanöbukten. Arkivbild.
Regeringen stoppar planerna på att bygga Sveriges största vindkraftpark i Hanöbukten. Arkivbild.

Nej till storskalig vindkraft i Hanöbukten

Planerna på en jättelik vindkraftpark med 700 vindmöllor i Hanöbukten går upp i rök. Regeringen säger nej, av hänsyn till försvaret.

ANNONS
|

- Vi har funnit att vindkraftverken och försvaret inte kan samexistera, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till TT.

Området i Hanöbukten betecknas av regeringen som ett av de mest strategiskt viktiga försvarsområdena i Sverige. Mark- och miljödomstolen i Växjö gav klartecken för projektet 2013, men Försvarsmakten har slagits emot med näbbar och klor. Försvaret har pekat på att det skulle bli problem för flyg, radarövervakning, skjutövningar och spaningstrafik både över och under havsytan.

ANNONS

Miljöministern hänvisar till att Sveriges försvarsambitioner ska öka.

- Det säkerhetspolitiska läget har gjort att både riksdag och regering tydliggjort att Sveriges försvarsambitioner ska öka. Bland annat har man sagt att försvaret ska öva mer i de områden där man redan övar.

Hon understryker att beslutet inte ska tolkas som ett generellt nej till stora vindkraftparker.

Samtidigt som Blekinge Offshore fick nej till vindkraft i Hanöbukten, gav regeringen klartecken till 35 vindkraftverk i Nässjö kommun i ett område som ligger utanför Försvarsmaktens övningsflygplats i Hagshult. I det fallet anses vindkraften inte påtagligt störa försvarets verksamhet.

Fakta: Som en större kärnreaktor

Bakom ansökan ligger Blekinge Offshore, som ägs av Eolus Vind, Vindin och Vingkraft.

På ett 200 kvadratkilometer stort område ville företaget bygga uppemot 700 turbiner. Det skulle kunna ge lika mycket el som en större kärnkraftreaktor och täcka fem procent av Sveriges årliga elförbrukning.

Projektet skulle förutsätta en investering på 50 miljarder kronor.

Mark- och miljödomstolen i Växjö tillstyrkte ansökan 2013. Domstolen ansåg att intrången i totalförsvarets intressen inte skulle bli större än att det kan kompenseras med skyddsåtgärder och vissa driftsinskränkningar. Eftersom försvaret motsatte sig projektet blev det regeringens sak att fatta beslut om tillstånd.

Källor: Blekinge Offshore och TT

ANNONS