Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar alla kommuner och länsstyrelser till att införa totalt eldningsförbud – även i folks egna trädgårdar. Arkivbild.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar alla kommuner och länsstyrelser till att införa totalt eldningsförbud – även i folks egna trädgårdar. Arkivbild.

MSB vill stoppa grillning totalt

Risken för bränder växer till extrema nivåer. Nu uppmanar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) alla kommuner och länsstyrelser till att införa totalt eldningsförbud – även i folks egna trädgårdar.

ANNONS
|

"Med anledning av den extrema brandrisk som råder i stora delar av landet uppmanar MSB berörda kommuner och länsstyrelser att skärpa redan gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser, inklusive egen tomt", skriver MSB på sin hemsida.

500 bekämpar bränderna

Hittills har det varit eldningsförbud i nästan hela landet, men på de flesta håll har det fortfarande varit tillåtet för folk att grilla i den egna trädgården. Men detta kan alltså förändras.

Under en presskonferens redogjorde MSB för brandläget och för vad som görs i den rådande situationen. Tidigare i veckan tog länsstyrelsen över ansvaret från kommunen för insatserna i Gävleborgs län.

ANNONS

- Vi har en stab på drygt 50 personer och ungefär 500 personer där ute som bekämpar bränderna på olika sätt. Det är dubbelt så många jämfört med hur många som jobbar på länsstyrelsen i Gävleborgs län normalt sett, så det här är en mycket stor stab, säger landshövding Per Bill vid en pressträff i Färila, en ort i Ljusdals kommun, där staben är baserad.

Under onsdagen kommer MSB att se över vilka internationella resurser som man har och om det behövs fler för att säkerheten ska kunna upprätthållas, enligt Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, under myndighetens presskonferens i Stockholm.

Greklandsbränder påverkar inte

Just nu pågår svåra skogsbränder i även Grekland. Men detta ska inte påverka Sveriges möjligheter till att begära mer hjälp från EU, enligt MSB.

- Vi har fortfarande möjlighet till att be om resurser, säger Anneli Bergholm Söder.

ANNONS

Information om eldningsförbud kommer att spridas på 25 språk, berättar hon.

- Jag vill verkligen att vi ska sprida denna information till så många som möjligt, säger Bergholm Söder.

Natten i Hälsingland beskrivs som ganska statisk när det kommer till brandsituationen. Och ett 60-tal räddningsarbetare från Frankrike, som ankom strax efter lunch i går, har redan levererat ute i brandområdena.

- Vi är väldigt nöjda med utfallet av vad de utfört i natt, säger räddningsledare Robert Strid, som arbetar från staden i Färila i Ljusdals kommun.

Bombar skjutfältet

Försvarsmakten har under dagen använt Gripenplan för att bomba skjutfältet vid Trängslet.

- Vi har fått en begäran från räddningsledaren i Älvdalen om stöd enligt LSO (Lag om skydd mot olyckor). Det handlar om den oexploderade ammunitionen och att det är svårframkomlig terräng vid Älvdalens skjutfällning och vi har prövat att genomföra en bombfällning, säger Marie Tisäter vid Försvarsmaktens kommunikationsavdelning till TT.

ANNONS

Klockan 14 hålls en presskonferens i Älvdalen med fler uppgifter om flygbombningen.

Rättad: I en tidigare version av denna text förekom en felaktig uppgift om vilken information det är som MSB vill sprida på 25 språk.

TT

Fakta: Totalt eldningsförbud

Följande län har infört, eller kommer inom kort att införa, totalt eldningsförbud även på privat mark:

Västra Götalands län, Stockholms län, Blekinge län, Kalmar län, Gotlands län, Dalarnas län, Hallands län, Gävleborgs län, Värmlands län, Östergötlands län, Uppsala län.

Följande län har ännu inte bestämt sig för huruvida totalt eldningsförbud ska införas:

Västmanlands län, Jönköpings län, Södermanlands län, Skåne län, Kronobergs län, Jämtlands län, Västerbottens län, Västernorrlands län.

Örebro län och Norrbottens län är de enda som inte inför ett totalförbud. Örebro län avråder dock invånare från att grilla. Norrbottens län hänvisar till länets storlek och att brandrisken lokalt inte är särskilt stor. De upplåter åt kommunerna att fatta beslut.

ANNONS