Miljöpartiet vill ersätta vattenbrukare som odlar blå fångstgrödor. Arkivbild.
Miljöpartiet vill ersätta vattenbrukare som odlar blå fångstgrödor. Arkivbild.

MP vill satsa på sjöpungar

Miljöpartiet vill premiera blå fångstgrödor – alger, musslor och sjöpungar – för att minska Östersjöns övergödning. En mångmiljonsatsning vore en "win-win" för miljön och svenska vattenbrukare, enligt språkröret Isabella Lövin.

ANNONS
|

Enligt förslaget ska vattenbrukare som odlar fångstgrödorna ersättas med 100 kronor per kilo kväve som tas upp ur havet.

- Våra hav har stora problem med övergödning, som förvärrar algblomningen och hotar människors och djurs hälsa, säger Isabella Lövin till TT.

Enligt henne är intresset stort bland svenska vattenbrukare. Vissa grödor kan senare bli fiskfoder, medan sjöpungar och alger kan omvandlas till biogas. Odlingar i havet kan bidra till övergödningen, men tanken är att de blå fångstgrödorna ska göra att det blir tvärtom.

ANNONS

Satsningen skulle kosta 50 miljoner kronor om året, enligt MP:s beräkningar. För 100 kronor kilot innebär det 500 ton kväve ur Östersjön – som tillförs runt en miljon ton kväve årligen.

- Vi behöver se fler initiativ för att rena havet. Vi behöver också kunna nyttja havet på ett hållbart sätt. Här pratar vi om "win-win". Man gör något som är bra för att rena vattenkvaliteten, men kan också göra nyttiga produkter, säger Lövin.

I och med satsningen vill MP också förenkla reglerna för vattenbrukare som vill ha tillstånd att odla alger eller sjöpungar. På längre sikt vill partiet att Sverige ökar sin självförsörjning av fisk och skaldjur och skapar fler vattenbruksjobb på landsbygden.

- Vattenbruket är en viktig komponent i den framtida livsmedelsförsörjningen och det är viktigt att se till att den är hållbar, säger Isabella Lövin.

ANNONS
TT

Fakta: Svenskt vattenbruk

Vattenbruk är odlingen av organismer – växter och djur – i vatten. I Sverige rör det sig om fisk, kräftor, musslor, ostron och alger och det odlas både för att bli livsmedel och för att sättas ut i naturvatten.

Den vanligaste fisken i svenska odlingar är regnbåge, men det finns också röding, lax, öring och ål.

Totalt finns det drygt 100 odlingar av matfisk i Sverige. Alla former av vattenbruk måste, oavsett storlek, ha tillstånd för miljöfarlig verksamhet av länsstyrelsen. Vill man odla i strandmiljö behöver man därtill dispens från strandskyddsreglerna.

Vattenbrukare kan också söka finansiellt stöd från EU:s fiskeriprogram.

Källa: Jordbruksverket

ANNONS