Morgontrött tonåring fick polisen att rycka ut

Under onsdagsmorgonen larmades polisen om ett misstänkt lägenhetsbråk i Norrköping. Bakgrunden till bråket visade sig vara en hätsk diskussion mellan en morgontrött tonåring och en förälder som försökte få barnet att gå till skolan.

ANNONS
|

Vid sjutiden på onsdagsmorgonen kom larmet om det misstänkta lägenhetsbråket i Norrköping.

När polisen kom till platsen kunde man konstatera att det inte handlade om något brott.

– Det visade sig vara ett bråk mellan en förälder och en tonåring. En av parterna kontaktade polisen då personen upplevde situationen som obehaglig, men ingenperson har kommit till skada, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid polisen i region Ost.

Bråket ska enligt polisen haberott på att föräldern villefå upp tonåringen ur sängen för att denne skulle gå till skolan. Något som tonåringen inte ville.

– Efter medling på platsen kunde vi konstatera att något brott inte hade begåtts. Vi har pratat med både tonåringen och föräldern och vi får hoppas att de kommer bättre överens i framtiden, säger Fredrik Kliman.

ANNONS

”Riskerar att bli förhandling”

Karl Eder, är legitimerad psykolog och författare och har bland annat varit med i TV4:s program ”Barnpsykologerna”. Han menar att det inte finns något enkelt svar påhur man som förälder kan lösa situationen som de flesta tonåringar och föräldrar säkert kan känna igen sig i.

– Det här är en stor fråga, men man kan väl säga att grunden för att det här bråket inte ska uppstå är att det finnsfasta rutiner. Alltså att man alltid går upp på samma tid varje morgon såatt alla är så vana vid det att tiden inte ifrågasätts, säger Karl Eder.

Annars riskerar varje morgonen enligt psykologen att bli en förhandling.

– Ofta uppstår bråken av en förhandlingssituation som spinner iväg.Barnet säger att hon eller han kan gå upp om en kvart och får då svaret, ”nej du måste gå upp nu”. Då kommer kanske barnet med ett motbud om att hon eller han går upp om fem minuter.Går man som förälder med på det då börjar man att förhandla om gränssättningar. En del av det här berorofta på att man inte har tillräckligt starka rutiner i vardagen – vilketleder till att barnetbörjar ifrågasätta saker. Det här gäller även bråk om till exempel läxor.

ANNONS

Viktigt att inte låta känslorna ta över

Skulle bråket redan vara i gång gäller det enligt Karl Eder att man som förälder inte bidrar till att det ska eskalera.

– Är man redan i ett högljutt bråk ochom det är såpass högljutt att polisen behöver kopplas in är det bästa att ta ett steg tillbaka och låta båda parter lugna ner sig i fem minuter.Det som kan hända annars är att både barnet och föräldern är så pass uppe i affekter att ingenhar tillgång till tankeförmågan riktigt.När man är i det känsloläget är det ofta svårt att lösa något.

Hur hårt kan man som förälder pressa sitt barn om det vägrar att gå upp ur sängen för att gå till skolan?

– Det beror lite på. Är det ofta förekommande att barnet inte vill gå till skolan får man börja fundera påom det finns någon bakomliggande orsak i skolan till det.Då tänker jag till exempel på om barnet kan hakoncentrationssvårighetersom gör att det är så pass påfrestande att gå dit somungdomen uttrycker. Det kan också handla om frågor som till exempelmobbning som gör att barnet inte vill gå till skolan. Det är viktigt att först försöka checka av sådana här frågor om det här är en situation som är återkommande, säger Karl Eder.

ANNONS

Viktigt att sätta ned foten

Finns det inga direkta skäl till varför barnet inte vill gå upp ur sängen är det enligt Karl Eder viktigt att som förälder stå på sig och ställa krav.

– Man får försöka lugn och ihärdig, utan att var ilsken i den mån det går. Vet man att det brukar vara problematiskt på morgnarna kan det vara bra att gå upp en halvtimme tidigare för attbygga upp en liten buffert så att schemat inte spricker på minuten om allt inte går som planerat. Är det så är detlätt att stressen tar över. Utan stress är det lättareatt sätta ned foten och säga till barnet att skolan inte är något som man skippar bara för att man är trött, säger Karl Eder.

ANNONS