Peter Hultqvist (S) är "min försvarsminister" sade statsminister Stefan Löfven (S) i somras när Alliansen förklarade att misstroendet mot Hultqvist ligger kvar. Arkivbild.
Peter Hultqvist (S) är "min försvarsminister" sade statsminister Stefan Löfven (S) i somras när Alliansen förklarade att misstroendet mot Hultqvist ligger kvar. Arkivbild.

Moln över Hultqvist när riksdagen öppnar

Ett moln, i form av misstroendehot, svävar över försvarsminister Peter Hultqvist (S) när riksdagen öppnar i dag. Alliansen vet dock ännu inte om den ska göra allvar av hotet. Viljorna skiftar och besked dröjer.

ANNONS
|

En möjlighet är, enligt vad TT erfar, att de borgerliga partierna lägger ned hotet helt.

Men det kan ta några dagar till innan det står klart om Alliansen skippar hotet eller kör vidare.

När riksdagen har upprop och högtidligt öppnande i dag sitter två offer för regeringens hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen i bänkarna. Det är förre inrikesministern Anders Ygeman och förra infrastrukturministern Anna Johansson som blivit gruppledare respektive ledamot för Socialdemokraterna i riksdagen.

Fick avgå

De fick avgå när statsminister Stefan Löfven lät ombilda regeringen i somras. Det skedde sedan Alliansen aviserat att de avsåg att väcka misstroende i riksdagen mot de båda samt Hultqvist för regeringens hantering av IT-skandalen. Sverigedemokraterna ställde sig bakom hotet men har också krävt statsministerns, och därmed regeringens, avgång.

ANNONS

Hotet om misstroende mot försvarsministern lever kvar, men meningarna går isär inom Alliansen om det ska drivas i botten.

Centern och Liberalerna uppges vara mindre intresserade än Kristdemokraterna och Moderaterna.

Tvingas Hultqvist bort görs det med stöd av Sverigedemokraterna.

Trots att misstroende sedan 1980 har väckts sju gånger mot ministrar har ingen hittills tvingats bort i en votering i riksdagen. Två ministrar avgick före omröstningar där det var uppenbart att de skulle förlora.

Löfven redo förlora

I somras sade Stefan Löfven att han inte tänker byta ut Hultqvist och han tillade att Hultqvist är "min försvarsminister". Enligt uppgift till TT ska det tolkas som att Löfven är beredd att låta oppositionen löpa linan ut. Kalkylen är att det är Alliansen som förlorar mest på att Hultqvist i så fall tvingas bort.

Källor uppger för TT att det åtminstone finns två skäl till att ett besked dröjer, bortsett från att de borgerliga ser lite olika på saken.

I dag ska regeringskansliet leverera svar till riksdagens konstitutionsutskott (KU) på 25 detaljerade frågor. Det är frågor som utskottet ställt om hur informationen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen hanterades i regeringskansliet. Det är frågor om vem, när och hur samt hur regeringen agerade när den fick vetskap.

Både C och L har antytt att misstroendet kan strykas om nya uppgifter tillkommer som har betydelse för Hultqvist.

ANNONS

Hultqvist vill vara kvar

Peter Hultqvist har ägnat tiden sedan Löfven lät Ygeman och Johansson gå till att förklara att han gjorde allt som kunde begäras av honom när han fick vetskap om säkerhetsbristerna. Det som lagts honom till last är att han inte samtidigt försäkrade sig om att statsministern visste om bristerna.

Men för några veckor sedan stod det klart att statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson faktiskt hade information långt tidigare än vad hon tidigare uppgett. När hon mindes begärde hon omedelbart avsked.

Det är inte otänkbart att Sverigedemokraterna väcker misstroende och blir först med det. Men enligt källor inom Alliansen avgör det inte vad Alliansen gör – de borgerliga tänker inte hänga på något som SD tar initiativ till.

TT

ANNONS