Tomas Tobé , rättspolitisk talesperson (M).
Tomas Tobé , rättspolitisk talesperson (M).

Moderaterna vill sätta åt "moralpoliser"

Moderaterna vill göra det möjligt för polisen att förbjuda det partiet kallar för "moralpoliser" att vara på vissa platser Enligt partiet handlar det om personer som försöker hindra kvinnor från att leva och klä sig som de vill, främst i utsatta områden.

ANNONS
|

- Vi vill få bort dem som närmast patrullerar offentliga miljöer för att påverka vad kvinnor har på sig och vilka de umgås med, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Förslagen syftar till att hindra personer från att kontrollera och begränsa kvinnors liv, till exempel genom att inte tillåta dem att gå och handla utan en manlig släkting eller att ha en egen mobiltelefon. Personerna i fråga kan stå utanför affären eller bostaden och komma med ovälkomna synpunkter eller rent av hot. Polisen föreslås därför kunna meddela förbud att vara på en sådan plats, med omedelbar verkan.

ANNONS

Partiet vill även införa ett nytt brott – olaga frihetsbegränsning – för att göra detta beteende kriminellt. M anser att brottet ska kunna ge upp till tre års fängelse.

Svårbevisat

Tomas Tobé är medveten om att det kan vara svårt att bevisa brott när saken ska prövas i domstol.

- Det kan givetvis vara svårt att straffbelägga detta, men då finns möjligheten till tillträdesförbud. Jag tror att det kan få stor effekt, säger Tobé.

M anser att dagens lagstiftning om exempelvis hot inte räcker till för den typ av handlingar som det handlar om.

Moderaterna hänvisar till att var tredje elev med utländsk bakgrund befaras leva under hedersförtryck, vilket skulle innebära över 240000 unga. Men mer kunskap behövs, anser partiet, som därför vill göra en kartläggning för att få ytterligare kunskap om problemets omfattning.

SD välkomnar

- Jag vet att det är ett stort problem i våra utsatta områden, men jag tror att vi behöver göra en ordentlig kartläggning för att vi ska kunna agera mer förebyggande, säger Tobé.

ANNONS

Sverigedemokraterna välkomnar M:s förslag om tillträdesförbud och en ny brottsrubricering.

"Kombinera det med livstids utvisning för utlänningar så tror jag att förslaget kan accepteras i sin helhet av Sverigedemokraterna", skriver SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen i en kommentar.

TT

Fakta: M:s förslag mot hedersförtryck

Inför ett särskilt brott – olaga frihetsbegränsning – som förbjuder tvång och otillbörliga påtryckningar som syftar till att upprätthålla "heder". Brottet ska kunna leda till fängelse i tre år.

Kartlägg hur stort problemet med så kallade "moralpoliser" är.

Begränsa "moralpolisers" tillträde till allmänna platser, till exempel torg, genom en möjlighet att meddela tillträdesförbud för personer som skapar otrygghet och begränsar andra personers rörelsefrihet i hederns namn. Förbudet ska kunna meddelas muntligt, med omedelbar verkan, av polisen, men ska sedan prövas i domstol. Förbudet ska gälla i högst tre månader, men kunna förlängas med nya perioder på högst tre månader.

Källa: Moderaterna

ANNONS