Kerstin Strandskog från Stockholm var en av tusentals som var på minneskonserten i Kungsträdgården i Stockholm.
Kerstin Strandskog från Stockholm var en av tusentals som var på minneskonserten i Kungsträdgården i Stockholm.

Minneskonsert med sammanhållning som tema

Vänliga vädergudar, sång, musik – och tal om att stå upp, om gemenskap och om sammanhållning. Många människor samlades till minneskonserten i Kungsträdgården i Stockholm efter terrorattacken för ett år sedan.

ANNONS
|

- För de som var med och var aktiva under terrordådet kan nog något sådant här ha stor betydelse, och då är det väl bra att vi andra är med också, säger 74-åriga Kerstin Strandskog från Stockholm till TT.

Hon och tusentals andra samlades framför scenen på lördagen. Där fanns också de som förlorade anhöriga. Även poliser, sjukvårdspersonal och brandmän som var på Drottninggatan efter dådet var på plats liksom kronprinsessparet, representanter för regeringen, riksdagen, diplomatkåren samt för kommunen och landstinget.

ANNONS

"Inte ensamma"

Statsminister Stefan Löfven (S) vände sig direkt till de personligt drabbade:

- Vi är här för er skull – ni är inte ensamma.

Även i övrigt höll sig Löfven, liksom flera andra talare, till terrorns meningslösa dråpslag – men också till den flodvåg av mod, pliktkänsla, medmänsklighet, solidaritet och sammanhållning som vällde fram i spåren.

- När vårt samhälle var som skörast var vår gemenskap som starkast. Det är det som överlever, det är det som har mening, sade Löfven.

Att inte backa, att med massans kraft gemensamt stå upp mot våld – och för tolerans och öppenhet – var temat i flera tal.

Prisade frivilliga

Det fanns en viss isighet i vindbyarna. Men efter månader av kyla var ändå vädergudarna vänliga, med en påtaglig värme från solen bakom tunna molnslöjor.

Malena Ernman, Sanna Nielsen, Menke, Stephen Simmonds och Soul Choire framträdde, och när Lars Winnerbäck i slutet spelade sin låt Granit och morän slöt alla de övriga artisterna också upp på scen.

ANNONS

Innan dess hade Viktoria Lenander, ambulanssjuksköterskan som ledde det akuta arbetet på Drottninggatan direkt efter dådet, berättat om det kaos och de svåra val hon möttes av. Men också om de mängder av civila frivilliga som möttes av fasansfulla syner – men som ändå stannade till och gjorde sig nyttiga på plats.

- Vi hade inte klarat det utan dem.

TT

ANNONS