Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) kan få dubbla möten med Friskolornas riksförbund. Arkivbild.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) kan få dubbla möten med Friskolornas riksförbund. Arkivbild.

Minister och friskoleförbund möts om betyg

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har kallat Friskolornas riksförbund till ett möte om vad hon ser som orättvis betygssättning. Nu har organisationen svarat med att bjuda in ministern till sig.

ANNONS
|

"Vi kommer – kommer du till oss?" skriver förbundets vd Ulla Hamilton i ett pressmeddelande, utformat som ett brev till Anna Ekström. Hon fortsätter: "Vi har noterat att du vid dina många skolbesök runt om i landet undviker friskolor".

Bakgrunden är en rapport från Skolverket som visar att elever från fristående gymnasieskolor har något bättre betygssnitt än elever från kommunala skolor. Trots detta presterar eleverna från friskolorna sämre än eleverna från kommunala skolor under sitt första år på högskola.

"Helt oacceptabelt"

"Helt oacceptabelt", anser Anna Ekström.

- Betyg ska sättas utifrån elevernas kunskaper, inte utifrån vilken skola de går i, säger hon till Aftonbladet.

ANNONS

Hon har kallat Friskolornas riksförbund till ett möte för att diskutera betygssättning och "de systematiska skillnaderna mellan offentliga och enskilda huvudmän". Även Skolverket, Skolinspektionen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är kallade till mötet den 7 mars.

Mer analys

Nu har alltså Friskolornas riksförbund, något spetsigt, tackat ja med tillägget att ministern "drar långtgående slutsatser av en rapport i en mycket komplicerad fråga".

- Man måste göra en mycket mer noggrann analys innan man kan dra några slutsatser. Betygsinflation har man över huvud taget inte tittat på i den här rapporten, säger Ulla Hamilton till TT.

Anna Ekström å sin sida understryker att påståendet att hon undviker friskolor är "fullkomligt gripet ur luften". Men hon är beredd att återgälda besöket.

- Jag är en väluppfostrad person och brukar tacka ja till välmenande inbjudningar. Så om Ulla Hamilton verkligen vill bjuda in mig föreslår jag att hon presenterar ett program. säger Anna Ekström till TT.

ANNONS

TT

Fakta: Ur Skolverkets rapport

Statistik visar att examinerade från högskoleförberedande program på fristående gymnasieskolor har något högre betygsgenomsnitt än elever från kommunala gymnasieskolor (16,2 respektive 15,9). Detta gäller även för den grupp elever som ingår i undersökningen.

Eftersom betyg samvarierar med resultat i högskolan borde studenter från fristående gymnasieskolor prestera något bättre i högskolan, men det är tvärtom. 66 procent av studenterna som gått på en kommunal gymnasieskola klarade minst 75 procent av högskolepoängen läsåret 2014/15. Motsvarande andel för studenter som gått på en friskola var 61 procent.

Prestationsskillnaderna i högskolan kvarstår med kontroll för kön, gymnasiebetyg, gymnasieprogram, föräldrars utbildningsnivå och utländsk bakgrund.

Prestationsskillnaden kan inte heller förklaras med att studenter från fristående respektive kommunala gymnasieskolor skulle ha valt olika krävande högskoleutbildningar.

Källa: Skolverkets rapport 466/2018, Från gymnasieskola till högskola – en registerstudie

ANNONS