Genom arbetet mot grov organiserad brottslighet i södra Sverige kunde förra året drygt 94 miljoner kronor återföras till staten, berättar Mats Berggren, underrättelsechef vid polisen region Syd.
Genom arbetet mot grov organiserad brottslighet i södra Sverige kunde förra året drygt 94 miljoner kronor återföras till staten, berättar Mats Berggren, underrättelsechef vid polisen region Syd.

Miljonrullning från kriminella till staten

De har våldskapital, driver företag och pressar myndighetspersoner med otillåtna medel. Tio strategiskt utvalda personer är i fokus för en lång rad myndigheter i södra Sverige. Resultat 2017: 94 miljoner kronor tillbaka till staten. Och det blir mer.

ANNONS
|

När polisen samarbetar med myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket når man längre än vad man hade kunnat göra på egen hand.

Det fokuserade arbetet i region Syd gav förra året utdelning i form av att ett tiotal personer dömdes till sammanlagt 45 års fängelse och 13 års näringsförbud, samt att uppåt 100 kilo narkotika beslagtogs. Men egentligen är det pengarna som är i fokus, gemensamma skattepengar som annars hamnar i fel fickor, berättar Mats Berggren, underrättelsechef inom polisen i region Syd.

"Inga skrupler"

- Vi tycker att det är jätteviktigt att de här pengarna återförs så att man kan använda dem på rätt ställe. Vi tycker att det är viktigt att vi arbetar mot de här personerna som inte har några skrupler och tar pengar från de svagaste i samhället, säger han.

ANNONS

De 94 miljonerna förra året motsvarar årskostnaden för att ge 943 högstadieelever utbildning eller att ha 277 undersköterskor i tjänst. Ytterligare pengar återstår att återkräva i form av felaktigt utbetalade bidrag och obetald skatt. Totalt räknar polisen och övriga myndigheter därför med att arbetet förra året kommer att ge 128 miljoner kronor tillbaka till staten.

Gemensamt för fokuspersonerna är deras omfattande kriminalitet. De driver bolag i olika branscher, till exempel assistansbolag, restauranger och byggbolag, både för att tjäna pengar, men också för att tvätta pengar och för att utvinna alla upptänkliga former av bidrag från staten.

Fejkad tandbehandling

Ett exempel är en tandläkarverksamhet som iscensatt fejkade behandlingar för att kunna begära utbetalningar från Försäkringskassan.

- Här bygger man upp en vit fasad som gör att man kan tömma systemet på rätt stora belopp, säger Peter Fausö, områdeschef på Försäkringskassan.

I grund och botten handlar det om legitimitet för systemet, understryker han.

- Vi har ett väldigt väl utbyggt socialförsäkringssystem och vi måste kunna visa att vi har bra kontroll på vad vi betalar ut. Det är utsatta grupper som man i slutändan tar pengar ifrån. Politiken ska inte besluta om försämringar för att vi inte jobbar mot detta.

ANNONS

TT

Fakta: Samverkan mot grov kriminalitet

Sedan 2009 samarbetar svenska myndigheter allt bredare mot utvalda personer som bedöms vara grovt kriminella och samtidigt näringsidkare.

Exempel på myndigheter som ingår: Polisen, säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Region Syd omfattar Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län. Där beräknas det myndighetsgemensamma arbetet 2017 ge statskassan 128 miljoner kronor tillbaka.

Samverkan inriktas mot utvalda personer och deras nätverk. I region Syd omfattar listan tio personer åt gången.

Källa: Pressträff med polisen med flera myndigheter

ANNONS