Fredrik Beijer, rättschef Migrationsverket.
Fredrik Beijer, rättschef Migrationsverket.

Migrationsverket: Få ensamkommande får stanna

Ganska få av de ensamkommande som föreslås få en ny chans till ett tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier kommer att få ja med regeringens förslag. Den bedömningen gör Migrationsverket.

ANNONS
|

Verket är först ut med sitt remissvar på regeringens förslag om att ge ensamkommande unga som fått avslag på sin asylansökan en ny chans att stanna för att studera på gymnasiet. Regeringen har motiverat sitt förslag med att av många av dem som anlände till Sverige före den 24 november 2015 har fått vänta så länge, på grund av långa handläggningstider, att de har hunnit fylla 18 år.

Ännu krångligare

Migrationsverket anser att regeringens förslag gör en redan svårtolkad lagstiftning ännu mer komplicerad. Och om regeringens syfte varit att ge de allra flesta av de 9000 som kan vara berörda en ny chans så kan det bli tvärtom, enligt verket. Det har att göra med hur regeringen har utformat förslaget.

ANNONS

- Vi ser en risk för att betydligt färre personer än man egentligen avser ska träffas av den här lagstiftningen, säger Fredrik Beijer, rättschef på verket till Ekot.

Det viktigaste skälet till det är att lagen och domstolsutslag, enligt verket, säger att en person som vill ha ett tillfälligt uppehållstillstånd måste ha styrkt sin identitet för att komma ifråga. Åldern är en viktig del av identiteten och de flesta av de ensamkommande som regeringen vill ge en ny chans har inte kunnat göra sin ålder sannolik.

"Utifrån hur identitetsbegreppet har definierats i gällande rätt kommer det därmed att saknas förutsättningar för att bevilja uppehållstillstånd i en övervägande del av ärendena som omfattas av lagförslaget", skriver Migrationsverket i sitt remissvar.

Lätta på krav

Vill regeringen undvika det så måste regeringen skriva om lagen, enligt verket. Det innebär också att lätta på kravet att myndigheten ska vara säker på vilka det är som beviljas tillfälliga uppehållstillstånd.

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, skriver i en kommentar till TT att regeringens intention med lagförslaget är tydlig: ”De som kom som ensamkommande senast den 24 november 2015, som har väntat på beslut 15 månader eller mer och som blivit 18 år under tiden (antingen genom att de fyllt 18 eller fått sin ålder justerad) ska få en ny möjlighet till uppehållstillstånd.”

ANNONS

Förslaget presenterades före jul, sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats efter hårda förhandlingar. Men utkastet till lagrådsremiss skickades inte ut förrän i slutet av januari. Det saknar stöd i riksdagen, om inte Centerpartiet ställer sig på de rödgrönas sida. C har sagt att de väntar in remissvaren innan partiet bestämmer sig.

”Syftet med att skicka ut förslaget på remiss är att få in synpunkter för att säkerställa att förslaget är bra och för att kunna göra eventuella korrigeringar. Då är det positivt att remissinstanser lämnar tydliga synpunkter och självklart kommer vi att gå igenom alla och göra de justeringar som behövs för att lagen omfattar de som lagen är tänkt att omfatta.” skriver Maria Ferm.

TT

Fakta: Regeringens förslag

En ensamkommande som fått ett beslut om utvisning ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Flera villkor ska dock vara uppfyllda.

Den ensamkommandes asylansökan ska ha registrerats hos Migrationsverket senast den 24 november 2015.

Den ensamkommande ska ha anvisats boende i en kommun, vilket innebär att personen inte har bedömts som uppenbart vuxen.

Handläggningstiden fram till utvisningsbeslutet ska ha varit minst 15 månader och beslutet ska ha tagits tidigast den 20 juli 2016.

Utvisningsbeslutet ska ha fattats efter att den ensamkommande hunnit fylla 18 år.

Den ensamkommande ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.

Även en annan motsvarande utbildning på heltid eller en sammanhållen yrkesutbildning inom komvux eller särvux på heltid omfattas.

Utlänningen ska också klara en vandels- och säkerhetsprövning.

En ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd föreslås endast få göras under en begränsad tid på tre månader och vid ett tillfälle.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2018.

Källa: Justitiedepartementet

ANNONS