Isbrytning utanför Luleå. Arkivbild.
Isbrytning utanför Luleå. Arkivbild.

Mer jobb för de svenska isbrytarna

Fortfarande ser det ut att kunna bli en lindrigare säsong än normalt. Men de svenska isbrytarna har samtidigt fått mer att göra på grund av den senaste tidens kyla.

ANNONS
|

- Just nu har det frusit på under den senaste tidens köldperiod så isen har lagt sig i hela Bottenviken ner till Norra Kvarken, i höjd med Umeå, säger Emma Grönkvist, driftoperatör på Sjöfartsverkets isbrytarledning, till TT.

Alla fem svenska statsisbrytare är i drift nu. De fyra stora – Atle, Frej, Oden och Ymer – tuffar på i samarbete med finländska isbrytare och assisterar fraktfartyg till och från hamnarna i Bottenviken. Där har trafiken tidvis fått gå i konvoj.

ANNONS

Den mindre isbrytaren Ale tuggar sig igenom isen i Norra Kvarken, in mot Umeå.

Men det har i stort sett ändå varit en lugn säsong för isbrytarna, och reservkapacitet i form av flera fartyg finns på Västkusten och i Stockholm.

Grönkvist påpekar att det nu väntas några dagar av mildare väder med långsammare istillväxt. Å andra sidan kan sydliga vindar göra att isen trycks ihop mer och på så sätt skapa problem för sjöfarten.

På frågan om hur säsongen i stort ser ut att bli svarar hon:

- Skulle vi nu få en riktig köldknäpp med snabb tillfrysning – då skulle det väl kunna bli en isvinter som närmar sig någonstans mellan mild och normal.

TT

Fakta: Isbrytning

Sjöfartsverket har fem egna isbrytare: Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer. Även Sjöfartsverkets arbetsfartyg Baltica, Fyrbyggaren och Scandica har isbrytarförmåga. Vid behov hyrs externa resurser i form av bland annat bogserbåtar in.

Just nu är alla fem statsisbrytare i drift. Scandica står i beredskap på Västkusten för att vid behov bryta is i Vänern. I Stockholm ligger Baltica och Fyrbyggaren redo om behov uppstår i Mälaren.

Sverige och Finland har sedan några år tillbaka ett mycket nära samarbete angående isbrytningen, vilket kan innebära att det ibland är en finsk isbrytare som assisterar trafiken till en svensk hamn och omvänt.

ANNONS