Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller tal under Moderaternas Sverigemöte på lördagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller tal under Moderaternas Sverigemöte på lördagen.

M vill ha obligatorisk förskola för nyanlända

Moderaterna föreslår att alla nyanlända barn och barn till nyanlända föräldrar ska omfattas av en obligatorisk språkförskola om 15 timmar i veckan från tre års ålder.

ANNONS
|

Med förslaget ansluter sig Moderaterna i praktiken till ett förslag som Liberalerna lade för en tid sedan.

Migration, integration och språkets betydelse för att komma in i det svenska samhället dominerade Kristerssons tal inför 2400 moderater när Sverigemötet avslutades i Göteborg på lördagen.

Den stora politiska uppgiften de kommande mandatperioderna blir integrationen, som enligt moderatledaren är vår tids ödesfråga.

- För klarar vi inte den så är risken stor att vi inte klarar av något annat heller, sade han.

ANNONS

För att klara den, måste till att börja med migrationen vara stramare i flera år framåt, enligt Kristersson.

Varnar för följderna

Han upprepade att Moderaterna och Socialdemokraterna ligger nära varandra och kan lägga grunden för en överenskommelse som överlever maktväxling. Han stack inte under stol med att Allianspartierna är splittrade.

- Vi är oense i delar av migrationspolitiken, men enigheten om integrationen är desto större. Om verklighetsbilden och om situationens allvar. Om riktningen, och om många av de konkreta förslagen.

Kristersson varnade för följderna om integrationen inte fungerar.

- När Sverige får andra generationens arbetslösa, andra generationens socialbidragstagare. Andra generationens skolmisslyckande. Andra generationens utanförskap. Då kommer pengar som borde stärka dagens välfärd eller bygga framtidens infrastruktur istället gå till bidrag för dem som inte jobbar trots att de skulle kunna. Då blir utanförskapet ett hot mot själva samhällskontraktet, sade Kristersson.

ANNONS

Konkreta reformer

Han efterlyser en operativ utredning som tar fram konkreta reformer för att förbättra integrationen. Han jämför med Lindbeck-kommissionen efter 90-talskrisen och den norska Brochmann-utredningen, som gick igenom migrationens konsekvenser för norsk arbetsmarknad och norska välfärdssystem.

- Vi borde upprepa den med vår tids frågor och det är integrationen, sade Kristersson efter talet.

I talet kritiserade han Socialdemokraterna för att hitta på saker om moderat politik.

- Försvarsministern jämförde nyligen vår arbetsmarknadspolitik med Sovjetunionen. Utrikesministern hävdade att Moderaterna riskerar att gå Moskvas ärenden i säkerhetspolitiken. Så där låter det. Låt dem hållas. Det är ovärdigt och de borde sluta larva sig för det meningsfulla politiska samtalets skull, sade Kristersson, och utfärdade ett löfte:

- Jag kan lova att jag inte kommer att bidra till en smutsig valrörelse. Vi ska stå upp för varandra. Vi ska bemöta lögnerna, syna lögnarna. Men vi ska inte spela deras spel. Vi förklarar vår egen politik, inte förtalar våra motståndares, sade Ulf Kristersson.

ANNONS
TT

Fakta: Moderata förslag

Moderaterna föreslår att alla nyanlända barn och barn till nyanlända föräldrar ska omfattas av en obligatorisk språkförskola om 15 timmar i veckan från 3 års ålder.

Moderaterna föreslår också att förskollärare ska få möjlighet att ta den av kompetensutveckling som rör språkutveckling för nyanlända elever i förskolan. Svenska språkets roll i förskolans läroplan ska förstärkas och fler utbildningsplatser inrättas på förskollärarutbildningen.

Förslaget berör cirka 19500 barn, varav cirka 2500 barn inte går på förskola alls i dag.

Moderaterna vill också skärpa kraven för att få försörjningsstöd.

Samhället ska kräva motprestation på heltid av alla som kan arbeta men som i stället lever på försörjningsstöd.

Etableringstillägget som i dag betalas ut till hushåll ska individualiseras och försörjningsstödet göras mer jämställt.

Källa: Moderaterna

ANNONS