Partiledare Anna Kinberg Batra (M) vid en pressträff på torsdagen.
Partiledare Anna Kinberg Batra (M) vid en pressträff på torsdagen.

M-utspel: Vill fälla regeringen med SD-stöd

Löfvens svar: "Det moderata ledarskapet verkar ha tappat sin kompass totalt, sa Löfven under en presskonferens på torsdagen.

ANNONS
|

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra siktar på att fälla regeringen redan i år. Det ska ske med en gemensam alliansbudget och stöd av SD.

"Vårt land är på väg åt fel håll". "Då krävs förändring".

Det skriver M-ledaren Anna Kinberg Batra i en debattartikel, som bland annat finns att läsa på partiets hemsida.

Hon skriver vidare att "dagens svaga regering klarar inte av uppgiften utan behöver bytas ut".

För att nå del målet behöver allianspartierna lägga fram en gemensam budget, menar Anna Kinberg Batra vidare.

I debattartikeln argumenterar hon vidare för att det är viktigt att en sådan gemensam budget läggs fram redan nu. Sverige har inte råd att vänta, anser hon.

ANNONS

Hon öppnar också för att hämta stöd från Sverigedemokraterna för en alliansbudget. Anna Kinberg Batra skriver attdet är "orimligt att fortsätta avstå från att lägga förslag, som skulle bygga Sverige starkare, av rädsla för hur något annat parti skulle kunna agera".

Enligt Svenska Dagbladet säger Centerpartiets ledare Annie Lööf nej till Kinberg Batras uppmaning och menar att hon inte vill bilda regering med aktivt stöd av SD.

Inte heller Liberalerna nappar på M-förslaget.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor däremot säger, enligt SvD, att hon välkomnar Anna Kinberg Batras utspel.

Enligt SvD anser Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att Kinberg Batras utspel "i någon mån är ett genombrott" för SD.

Statsministern Stefan Löfven höll presskonferens på torsdagseftermiddagen, som sändes i flera olika medier.

– Vi måste ha olika uppfattningar. Men jag tycker att vi som ledare måste kunna ta ansvaret att inte kasta in Sverige i osäkerhet i ett osäkert omvärldsläge, säger Stefan Löfven. Han fortsätter:

– Jag erbjöd blocköverskridande samarbete. Det förnekades jag. Men jag har samma inställning: Vi behöver samarbete. Det är bra att vi samarbetar om försvaret, skolan och energin. Det är dags att bryta blockpolitiken.

ANNONS