Torbjörn Tegnhammar (M) utanför Stadshuset i Malmö. Arkivbild.
Torbjörn Tegnhammar (M) utanför Stadshuset i Malmö. Arkivbild.

M: "Malmöborna har röstat för maktskifte"

Allianspartierna vill ha ett maktskifte i Malmö, men blir inte själva största block i kommunen. De utesluter ett samarbete med SD. Lösningen kan bli dialog och diskussion, men inte samarbete, enligt M.

ANNONS
|

- Orden spelar stor roll. Samarbetar, det gör vi i Alliansen. Det är där vi nu har för avsikt att regera om valresultatet håller i sig. Men samtal med de andra partierna måste man ha. Vi måste titta varandra i ögonen, ta varandra i handen och kunna diskutera det politiska innehållet, säger Moderatordföranden Torbjörn Tegnhammar i Malmö.

ANNONS

Att lyssna och diskutera är inte detsamma som att förhandla och samarbeta, understryker han.

Allianspartierna får exakt samma antal mandat i Malmö, 20 stycken, som S får på egen hand, enligt det preliminära valresultatet. SD får elva platser i fullmäktige.

Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna anser att ett maktskifte är ett måste.

- Vårt främsta mål har ju varit att bryta det 24-åriga socialdemokratiska styret som har varit i den här staden, säger Roko Kursar, ordförande för Liberalerna i Malmö.

"Röstat för maktskifte"

- Malmöborna har röstat för ett maktskifte när valresultatet ser ut som det preliminära nu gör, säger Torbjörn Tegnhammar.

Han anser att hans tidigare resonemang om att hålla dörren öppen för alla har misstolkats och ser ingen principiell skillnad mellan sin egen och allianskollegornas hållning gentemot Sverigedemokraterna.

- Om de (M) börjar samarbeta med SD och förhandla om politiken då är vi borta (från Alliansen). Det är det som är den stora frågan, säger Niels Paarup-Petersen (C).

ANNONS

Likadant resonerar Liberalerna:

- Det är fortfarande uteslutet från Liberalernas sida att vi på något sätt ska samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna. Det har varit Malmöalliansens linje och jag förutsätter att det även fortsättningsvis kommer att vara Malmöalliansens linje, säger Roko Kursar.

SD: "Vill ha ett maktskifte"

Magnus Olsson, Sverigedemokraternas kommunalråd:

- Vi har ju sagt att vi vill ha ett maktskifte och vi är beredda för att verka för det. Sedan vilken form av inflytande vi får, får vi ju se. Det får vi diskutera och prata mer med Alliansen om under resans gång, säger Olsson till TT.

TT: Men både C och L säger ju nej till samarbete och förhandlingar med er?

- Jag tror inte heller att vi räknat med att vi ska ha något formellt samarbete, säger Magnus Olsson.

ANNONS

Socialdemokraterna (20), Miljöpartiet (3) och Vänsterpartiet (7) får tillsammans 30 platser.

- Någonstans får man ändå säga: vänta, så här ser valresultatet ut, vi behöver tänka och vara öppna för nya lösningar, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Sydsvenskan.

Får kalla handen

Efter valet 2014 styrdes Malmö inledningsvis av S, MP och V, men samarbetet med Vänsterpartiet kraschade efter mindre än ett år. Nu manar Stjernfeldt Jammeh till tålamod kring hur Malmö ska styras i framtiden.

Hon framhåller att hennes hand över blockgränsen har varit utsträckt länge, men utesluter ett samarbete med SD och såg under valnatten inte ett formellt styre med M som möjligt. Socialdemokraterna får dock kalla handen från såväl C som L.

- Vi kommer inte att sätta oss i ett socialdemokratiskt styre i Malmö, säger Paarup-Petersen (C).

ANNONS

Roko Kursar (L):

- Det är Malmöalliansen som fortfarande gäller så här dagen efter valdagen. Vi har bara 20 mandat och det måste man självklart även ta i beaktande, men det finns väldigt mycket som måste göras. Det är för tidigt att säga i dag vilka olika scenarier som kan vara aktuella. Jag ser det dock som orealistiskt att vi på något sätt kommer ingå i något styre med Socialdemokraterna.

TT

Fakta: Kommunvalet i Malmö

Preliminärt resultat för kommunvalet i Malmö (inom parentes förändring i procentenheter och förändring i antalet mandat i fullmäktige jämfört med 2014):

Vänsterpartiet 11 procent/7 mandat (+2,6/+1)

Socialdemokraterna 31/20 (-1,9/-1)

Miljöpartiet 5,4/3 (-3,1/-3)

Moderaterna 20,7/13 (-1,3/-1)

Centerpartiet 4,2/3 (+2,5/+3)

Liberalerna 6,0/4 (+0,6/+1)

Sverigedemokraterna 16,4/11 (+3,2/+2)

Kristdemokraterna 2,3/0 (+0,8/0)

Feministiskt initiativ 1,9/0 (-1,3/-2)

Övriga partier: 1,1 (-1,9).

Källa: Valmyndigheten

ANNONS