Sommaren har genererat nästan lika många anmälda fall av TBE som rekordåret 2017. Arkivbild.
Sommaren har genererat nästan lika många anmälda fall av TBE som rekordåret 2017. Arkivbild.

Många TBE-fall trots sommartorka

ANNONS
|

Torra och varma somrar är långt ifrån optimalt för de fuktsökande fästingarna. Trots rapporter om färre aktiva fästingar så har nästan lika många anmälningar om fall av den fästingburna sjukdomen TBE kommit in som under rekordåret 2017, rapporterar Sveriges Radio.

I fjol anmäldes 109 fall av sjukdomen årets första sju månader. I år har 107 fall rapporterats. Jämfört med åren 2016 och 2015, då 94 respektive 56 personer insjuknade under samma period är det en hög siffra.

- Med tanke på att det varit så pass torrt nu i sommar så är det ganska många TBE-fall som anmälts, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

När väl vädret slår om ökar dessutom risken för att ännu fler drabbas. Fästingarnas mest aktiva period kan mycket väl ske under september och oktober och förra året kom det in anmälningar om fall av TBE ända fram till december.

Enligt Marika Hjertqvist beror den stora spridningen av sjukdomen på olika faktorer, bland annat antalet möjliga värddjur, som rådjur och smågnagare, graden av sjukdomsspridning bland fästningarna och hur mycket människor rör sig i naturen utan att skydda sig.

TT

Fakta: Fästingar och smitta

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen encefalit orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma.

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen sker under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS