Tjejjourerna vittnar både om att tjejerna som hör av sig blir yngre och problematiken allvarligare. "Förra året var plötsligt de flesta som hörde av sig 11–12 år", säger Erika Willis, stödsamordnare på Stjärnjouren i Sundbyberg.
Tjejjourerna vittnar både om att tjejerna som hör av sig blir yngre och problematiken allvarligare. "Förra året var plötsligt de flesta som hörde av sig 11–12 år", säger Erika Willis, stödsamordnare på Stjärnjouren i Sundbyberg.

Många söker stöd för sexövergrepp

Ångest, depressioner – och sexövergrepp. Det är de vanligaste anledningarna till att unga tjejer söker stöd hos landets tjejjourer, enligt en ny sammanställning. Jourerna vittnar både om att tjejerna blir yngre och problematiken allvarligare.

ANNONS
|

- Det är sorgligt att det är så många som mår dåligt, och att det är så många som blir utsatta, säger Erika Willis, stödsamordnare på Stjärnjouren i Sundbyberg.

Unizon, som samlar kvinno- och tjejjourer över hela landet, har för första gången sammanställt de vanligaste anledningarna till att tjejer hör av sig till deras verksamheter. Och det visar sig att en majoritet av stödkontakterna rör sexuella övergrepp och psykisk ohälsa. Något som enligt jourerna hör ihop.

ANNONS

- Det ena är följden av det andra. Ofta handlar samtalen om ångest och nedstämdhet till en början, innan det kommer fram vad som ligger bakom, säger Maria Munkesjö, tf verksamhetschef på Tjejzonen i Stockholm.

Grövre övergrepp

Totalt har tjejjourerna varje år cirka 30000 kontakter. I sammanställningen ingår 16 av 25 jourer.

De sexuella övergreppen kan röra allt från trakasserier av jämnåriga till långvariga övergrepp inom familjen. Problematiken framstår som allvarligare än för några år sedan och kryper också ned i åldrarna, enligt jourerna.

- Vår målgrupp är 13–25 år, men förra året var plötsligt de flesta som hörde av sig 11–12 år, säger Erika Willis.

På Novahuset, en förening som jobbar mot sexuellt våld, har man noterat att övergreppen blivit grövre.

- Det kan vara att man blivit gruppvåldtagen, eller bland de yngre kan det vara att man blivit hotad via nätet att skicka en bild, och sedan skicka fler och senare kanske till och med tvingats träffa någon och blivit utsatt för övergrepp, säger verksamhetsansvariga Paulina Bengtsson.

ANNONS

Självskador

För barn i mellanstadieåldern kan det vara svårt att sätta gränser på nätet.

- De förstår inte och kan inte tänka i flera led, att en person som är så himla gullig kanske egentligen har något annat på agendan, säger Maria Munkesjö.

Unga som utsatts för sexuella övergrepp har lägre självkänsla och mår sämre än unga i allmänhet.

- Många gånger kan det leda till att man har sex mot ersättning eller utvecklar ett sexuellt självskadebeteende, säger Paulina Bengtsson.

Lyckat liv

En stor del av samtalen rör också ångest och depression kopplat till prestationskrav.

- Mycket handlar om skolan, men det finns också en stor press på att man ska leva ett lyckat liv. På Instagram och andra sociala medier kanske man bara kommunicerar kring saker som är lyckade, men man saknar någon att prata med när det inte känns så himla bra, säger Erika Willis.

ANNONS

Paulina Bengtsson är kritisk till att vuxenvärlden inte tar ett större ansvar.

- När varken föräldrar, vuxna eller skolan tar i de här frågorna föder vi ju förövare. Vi kan inte skylla på barnen när de går över gränser. Det är vårt ansvar att prata med dem kring övergrepp, ömsesidighet och samtycke, säger hon.

TT

Fakta: Unga tjejer utsatta

De tre senaste åren har andelen kvinnor som uppger att de utsatts för sexualbrott ökat från 1,4 till 3 procent.

Brå utesluter inte att ökningen beror på både en ökad utsatthet och en ökad benägenhet att anmäla.

Unga tjejer är i högre grad utsatta för sexuellt våld än andra grupper i samhället.

Tre av tio i gymnasiets årskurs tre uppger att de utsatts för sexuella övergrepp.

Varannan tjej mellan 16–29 år uppger att någon gjort något sexuellt mot dem mot deras vilja. 13 procent hade haft vaginalt samlag mot sin vilja och 7,7 procent hade haft analt samlag mot sin vilja. 2,4 procent hade utnyttjats i prostitution.

Källa: Brå, Unizon, Folkhälsomyndigheten

ANNONS