LO-ledningen, på bilden ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och vice ordförande Therese Guovelin, har fortfarande målet att hälften av medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna i höstens val.
LO-ledningen, på bilden ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och vice ordförande Therese Guovelin, har fortfarande målet att hälften av medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna i höstens val.

LO hoppas locka varannan medlem till S

LO-ledningen bekräftar nu vad alla opinionsundersökningar visat under en längre tid om medlemmarnas politiska sympatier.

ANNONS
|

LO har tappat sitt tidigare så stadiga grepp om sina medlemmar. De röstar i mindre utsträckning på moderpartiet Socialdemokraterna. Enligt SCB:s senaste mätning är det i dag knappt 40 procent av medlemmarna som sympatiserar med Socialdemokraterna, en rejäl minskning sedan i höstas.

- Men vi har inte gett upp målet att varannan medlem ska rösta på S, säger LO-basen.

ANNONS

Var fjärde till SD

LO lägger runt 30 miljoner kronor på valet, något mer än förra valet. Bland annat ska en halv miljon samtal till medlemmar hinnas med innan valet i höst. Och trots det låga stödet bland medlemmarna för S ser LO-ledningen inga problem med att lägga pengarna på Socialdemokraterna – det är det partiet som levererar bäst åt arbetarna, enligt Thorwaldsson.

Men arbetarfacket jobbar i motvind. Var fjärde LO-medlem sympatiserar numera med Sverigedemokraterna, vilket gör partiet till det näst mest populära.

- S eller SD, det är det valet LO-medlemmarna gör, säger Thorwaldsson som hoppas få genomslag för mer rena arbetsfrågor som trygghet på jobbet och löner in i valdebatten, vilket kanske kan lyfta tillbaka SD-väljare till S.

Svårt hitta metod

Han tror inte att mängden SD-sympatisörer bland medlemmarna bara hänger ihop med invandringen. Där finns också frågor om otrygghet och ökade inkomstklyftor i bakgrunden.

- En känsla av att det inte funkar längre, säger Thorwaldsson.

ANNONS

- Men det är svårt att hitta rätt metod att närma oss dem (SD-väljarna), fortsätter han.

Regeringsfrågan efter valet lägger sig LO-ledningen inte i. Det litar Thorwaldsson på att S-ledaren Stefan Löfven sköter bäst.

Önskvärda frågor hos en ny regering handlar bland annat om höjda ersättningar i trygghetssystemen, där högre pensioner prioriteras högt.

- Annars gör vi det själva, säger LO-basen och pekar på tjänstemannafacken som häromåret strejkade sig till bättre pensioner.

TT

Fakta: Detta vill LO att S-ledd regering gör

Värna den svenska modellen – parterna, inte politikerna beslutar om löner och villkor på arbetsmarknaden.

Tryggare anställningar.

Investeringar i välfärden.

Källa: LO

ANNONS