Ja till riksdagen – men inte utan min hund... Det är dock oklart hur stort behovet ser ut när det kommer till hunddagis specifikt bland riksdagens ledamöter. Arkivbild.
Ja till riksdagen – men inte utan min hund... Det är dock oklart hur stort behovet ser ut när det kommer till hunddagis specifikt bland riksdagens ledamöter. Arkivbild.

Lista: Motionerna som sticker ut

Vad sägs om dagis för riksdagsledamöternas hundar, ett Jussi Björling-center i Dalarna eller kanske en superdupersnabb hyperloop rakt genom Sverige? Här är ett axplock av den gångna mandatperiodens udda förslag från våra riksdagsledamöter.

ANNONS
|

Ökad lycka som politiskt mål (MP)

Lycka är livsnödvändigt och ger samhället tusenfalt tillbaks. Vem håller inte med? Och två miljöpartister vill ta det hela ett steg längre: utveckla svensk lyckoforskning och se till att den kan komplettera BNP och andra välfärdsmått som underlag för politiska beslut. Så blir vi alla lyckligare.

Utbildningsutskottet avslog dock motionen.

Dialekt på skolschemat (SD)

Hör du ord som rullebör och fubbick alltför sällan? Problematiskt, åtminstone om du bor i Skåne.

Sverigedemokraterna föreslår en lösning: Låt landets skolbarn få lära sig att bevara och tala dialekt på schemalagd skoltid. Skolan ska stötta i undervisningen och kommunerna får försöka leta fram alla ordböcker som möjligen finns att få på den lokala rotvälskan.

ANNONS

Hur det gått för motionen? Avslag.

Björling-center i Dalarna (M)

I den här moderata motionen får alla operaälskare sitt lystmäte tillgodosett. Åtminstone de som har en fäbless för Jussi Björling samt bor i Dalarna.

Ett Björling-center där skulle nämligen leda till ökad turism, mer handel och fler restaurangbesök, menar motionären.

Riksdagen verkar dock inte gilla Björling lika mycket som motionären. Här har det nämligen blivit avslag.

Hunddagis för riksdagsledamöter (SD)

Det finns en rad folkvalda hundägare, och alla behöver de ta med sig hundarna. Ända till Stockholm. Ja, kanske ända in i riksdagen... För vem ska se efter de fyrbenta under arbetstid?

Öppna hunddagis för riksdagsledamöters hundar, förslår en numera före detta SD-ledamot, som resonerar kring huruvida hundar också kan utgöra botemedel för tillresta riksdagsledamöters hemlängtan och brist på motion.

Men – eftersom motionen fått avslag så får husdjuren antingen fortsätta att vistas utanför tullarna eller inkvarteras på något av de vanliga hunddagis som staden kan erbjuda tills vidare.

Förbjud störande ljud (S)

Störande ljud är jobbigt. Särskilt om det handlar om bilar som kör omkring och spelar riktigt hög musik. Ett stort problem i Arvika, och säkerligen även i många andra kommuner, enligt en socialdemokrat.

Lösningen? Ett förtydligande av kommuners möjlighet att införa förbud mot hög musik i bilar. Förenkla helt enkelt för ordningspoliser att bötfälla eländet. Åtminstone om det handlar om bilar som spelar oerhört hög musik.

ANNONS

Arvikabor må har fått nog, men vad hjälper det? Motionen har fått avslag.

Hyperloop i Sverige (L)

Glöm höghastighetståg. Föreställ dig i stället framtidens transportsystem, en kombination av "rörpost, ett air hockey-bord och en Concorde". Tubliknande vagnar fulla av människor och gods ska kunna färdas i över 1000 kilometer i timmen – vilket skulle kunna ge en restid på drygt 30 minuter mellan Stockholm och Malmö.

Tekniken kallas hyperloop, och var föremål för ett liberalt framtidsförslag. Möjligen lite för liberalt för trafikutskottet, som alltså inte nappat.

Rökförbud i riksdagen (MP)

Här kommer ännu en miljöpartist som är innerligt trött på rökning. Alla ska sluta röka, och särskilt alla i riksdagen. "Den rökbalkong som finns intill kammarfoajén förpestar kammarfoajén", skriver miljöpartisten som föreslår ett totalt rökförbud i riksdagens lokaler.

Men det här är en motion som stött på patrull. Avslag i konstitutionsutskottet.

Källa: Riksdagen: Motionerna 2015/16:2223, 2015/16:2532, 2016/17:486, 2015/16:2750, 2016/17:1672, 2016/17:11, 2017/18:281.

TT

Fakta: Vad är en motion?

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter lämnar till riksdagen. En motion kan skrivas av en eller flera ledamöter.

Motionen skickas vidare till ett av riksdagens olika utskott, som analyserar det som föreslås – och lämnar ett förslag till hur det tycker riksdagen ska besluta.

Debatt och beslut i kammaren följer. 349 ledamöter kan ta ställning till utskottets förslag till beslut, och rösta ja eller nej eller avstå.

Källa: Riksdagen

ANNONS