Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.

Liberalerna i samtal med både M och S

Liberalerna har kallat till partiråd den 13 januari för att behandla partiets ställningstagande i regeringsfrågan, rapporterar SR Ekot.

ANNONS
|

Partiets pressekreterare Eric Aronson bekräftar att samtal har ägt rum med Moderaterna och Socialdemokraterna.

- Samtalen har handlat om regeringsfrågan, det är ju det enda fokuset. Jag kan dock inte nämna något om samtalens innehåll eller vilka förhandlingar som förs, säger han till TT.

TT: Blir det fler samtal inom den närmaste framtiden?

- Det kan det säkert bli. Fram till den 13 januari ska partirådet få ställa sig till olika alternativ.

ANNONS

TT: Vilka alternativ?

- Det kan jag inte säga.

Aronson vill inte heller svara på om det gjorts några framsteg eller positionsförflyttningar i förhandlingarna. Inte heller Moderaterna, Socialdemokraterna eller Centerpartiet vill under nyårsafton ge någon som helst kommentar kring regeringsförhandlingarna.

Tredje omröstning

Dagen efter Liberalernas partiråd ska talmannen Andreas Norlén träffa samtliga partiledare och därefter presentera sitt förslag till statsminister. Den 16 januari hålls den tredje statsministeromröstningen i riksdagen.

Liksom hos de övriga riksdagspartierna har det den senaste tiden varit tyst från Liberalernas håll vad gäller regeringsförhandlingarna.

"Vi förbereder oss och analyserar läget efter talmannens besked om den fortsatta processen", skrev Jan Björklunds pressekreterare Elin Boberg i en kommentar till TT dagen före julafton.

Samtal med talman

Den 28 december hade Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) ett första telefonsamtal med talmannen Andreas Norlén för att avrapportera sina försök att få stöd i regeringsförhandlingarna. Inte heller då kom det fram något om vad som sagts.

"Jag har i dag talat med de båda huvudkandidaterna till statsministerposten och tagit del av deras respektive bedömningar av processen som gäller regeringsbildningen. Enligt den tidsplan jag har informerat om kommer jag att få förnyade rapporter från Stefan Löfven respektive Ulf Kristersson fredagen den 4 januari", skrev Norlén kort i ett pressmeddelande.

ANNONS

Den 4 januari ska de båda partiledarna återigen rapportera till talmannen.

TT

Fakta: Kommande viktiga datum

4 januari:

Stefan Löfven och Ulf Kristersson ska för andra gången avrapportera till talmannen sina försök att få stöd.

10 januari:

Talmannen träffar Stefan Löfven och därefter Ulf Kristersson i riksdagen.

14 januari:

Talmansrunda genomförs med alla partiledarna och talmannen presenterar därefter en statsministerkandidat.

16 januari:

Statsministeromröstning hålls i riksdagen. Den partiledardebatt som skulle hållas den dagen flyttas till 30 januari.

Om ingen statsminister blir vald i tredje omröstningen kommer en fjärde och sista statsministeromröstning hållas den 23 januari. Förslaget till statsminister kommer då att läggas fram den 21 januari. Misslyckas även den fjärde omröstningen ska ett extraval utlysas. Det måste hållas inom tre månader. Eftersom val ska hållas på en söndag blir söndagen den 21 april det sista datum ett extraval kan hållas.

ANNONS