Liberalernas ledare Jan Björklund vill se en gemensam koldioxidskatt i EU. Arkivbild.
Liberalernas ledare Jan Björklund vill se en gemensam koldioxidskatt i EU. Arkivbild.

Liberalerna går på tvärs i klimatpolitiken

Liberalerna går på tvärs mot de andra partierna i en rad klimat- och miljöfrågor. Som enda parti vill man införa en gemensam koldioxidskatt i EU och en EU-avgift på plast. Liberalerna vill också riva upp beslutet om 100 procent förnybar el senast 2040.

ANNONS
|

Det beslut som riksdagen fattat vill Liberalerna ersätta med målet om 100 procent fossilfritt, vilket skulle öppna för en mix av vattenkraft, kärnkraft och förnybart.

Förslagen om en gemensam EU-skatt på koldioxid och avgift på plast, splittrar Alliansen, som säger nej eftersom man inte vill ha in EU på skatteområdet. Även Socialdemokraterna säger nej.

Händer inget

- Det finns en sådan oro, men problemet är att om vi inte gör något så händer ju inget med fossilutsläppen. Det är framför allt åtgärder på EU-nivå som behövs här, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

ANNONS

Han hänvisar till statistisk som visar att Sverige släpper ut minst av EU-länderna, undantaget de riktigt små som inte har stora industrier.

En annan fråga där Liberalerna går emot Alliansvännerna är stödet till jordbrukarna. Moderaterna och Centern vill sänka dieselskatten för bönder.

Skott i foten

- Det vore som att skjuta sig själv i foten, säger Jan Björklund, som också vill se ett krisstöd till jordbruket men utan att öka fossilutsläppen.

Liberalerna vill vidare ersätta den införda flygskatten med utsläppsskatt.

- Problemet med flygskatten är att den beskattar alla flygplan lika, även flygplan som kanske släpper ut hälften så mycket som äldre plan. Beskattar man i stället utsläppen så gynnar det övergången till klimatsmartare bränsle, säger Björklund.

TT

ANNONS