Legionellabakterien har hittats i vattnet i en lägenhet i Trollhättan. Arkivbild.
Legionellabakterien har hittats i vattnet i en lägenhet i Trollhättan. Arkivbild.

Legionellasmitta i hyreshus i Trollhättan

Legionellabakterier har hittats i vattnet i en hyreslägenhet i centrala Trollhättan. Saneringsarbetet ska påbörjas, men de boende är kritiska till bristen på information.

ANNONS
|

Bakterien upptäcktes sedan en person sökte vård och inte blev frisk trots behandling. Slutligen konstateras det att smittkällan var vattnet i personens egen lägenhet, skriver Hem & Hyra.

Saneringen ska nu börja och prover har tagits i andra lägenheter för att se hur spridd smittan är.

Dessutom har minst en person till, som bor i samma område, blivit sjuk.

- Lägenheten ligger i närheten av den första som drabbats. De handlar inte om samma huskropp men de båda bostäderna tillhör samma vattensystem, säger Ami Hammar, som är miljöinspektör vid Trollhättans stad, till tidningen.

ANNONS

- Vi har tagit prover, skickat dem på analys och väntar nu på svar. När vi får svar vet vi om vattnet i den här personens lägenhet också bär på legionella.

Bakterien är vanligtvis ofarlig, men om man har sämre immunförsvar kan den orsaka allvarlig lunginflammation, så kallad legionärssjuka.

Flera hyresgäster är kritiska till att fastighetsägaren inte gått ut tidigare och varnat.

- Det är en fruktansvärd situation för de boende, men vår ambition är att informera så mycket det bara går. Att informationen hittills varit dålig beror helt enkelt på att ingen vet något än, säger Jan Pettersson, vd för fastighetsägaren Lundqvist Byggförvaltning.

TT

ANNONS