Socialminister Annika Strandhäll (S) presenterade förslaget om rökförbud på Stockholms centralstation. Arkivbild.
Socialminister Annika Strandhäll (S) presenterade förslaget om rökförbud på Stockholms centralstation. Arkivbild.

Lagrådet nobbar rökförbud vid entréer

ANNONS
|

Regeringens förslag om att förbjuda rökning i offentliga utrymmen möter motstånd från Lagrådet.

De pekar på problematiken i att avgränsa rökfria områden utomhus och bestämma vem som är ansvarig, till exempel vid en allmän lekplats. Det "framträder med särskild tydlighet" när det handlar om rökförbud vid entréer, skriver rådet i sitt yttrande.

Att bryta mot rökförbudet kan inte få straffrättsliga påföljder, utan det är den som äger eller disponerar ett rökfritt utrymme som är ansvarig och riskerar vite. Men på till exempel en trottoar utanför ett sådant utrymme kan det vara polisen eller en markägare som ansvarar för ordningen.

ANNONS

Det är också platser där många människor kan samlas, ofta berusade, vilket kan göra det riskabelt att upprätthålla ett förbud med otydliga gränser, skriver Lagrådet.

"Med hänvisning till det anförda avstyrker Lagrådet förslaget till rökförbud vid entréer till lokaler och andra utrymmen i den utformning som förslaget nu har fått", skriver Lagrådet.

Socialdepartementet skickade förslaget på remiss i januari. Förhoppningen var då att lägga fram en proposition i riksdagen under denna månad.

TT

ANNONS