L vill miljardsatsa på vården.
L vill miljardsatsa på vården.

L vill satsa åtta miljarder på vården

Liberalerna föreslår en statlig satsning på åtta miljarder kronor som på sikt ska ge 12 000 nya vårdbiträden. Ett syfte är att avlasta övrig personal.

ANNONS
|

- Vi har brist på sjuksköterskor och ett sätt att avhjälpa bristen är att avlasta de sjuksköterskor vi har med vårdbiträden, säger Jan Björklund, Liberalernas partiledare, till TT i samband med en pressträff i riksdagshusets park.

Staten bidrar i förslaget med två miljarder per år under den kommande mandatperioden. Landsting och regioner står för en lika stor medfinansiering.

ANNONS

Lönen blir lägre

Vårdbiträdena, som saknar eller bara har en kort vårdutbildning, ska avlasta läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Det handlar om enklare arbetsuppgifter som att bära matbrickor, att bädda sängar, städning och att transportera patienter mellan avdelningar.

- Det är viktiga arbetsuppgifter, men det är ett jobb som kan utföras utan att man har en akademisk examen, säger Jan Björklund.

Eftersom vårdbiträdena saknar akademisk examen blir lönen lägre än för exempelvis sjuksköterskor.

- Naturligtvis ska de med hög utbildning tjäna mer. Men det här är personer som i hög utsträckning i dag går arbetslösa, säger Jan Björklund.

Vill se fler husläkare

Enligt Liberalernas beräkningar skulle exempelvis 2000 vårdbiträden kunna tillföras Västra Götalandsregionen, 2740 i Stockholms län och 320 i Västerbottens län.

- Om man fattar de här besluten i budgeten i höst så kan rekryteringen och anställningen av den här gruppen påbörjas, säger L-ledaren.

ANNONS

Partiet föreslår också att fler ska få tillgång till en egen fast husläkare, och där lägger L sex miljarder kronor på tre år för att utbilda fler specialister i allmänmedicin och för ett prestationsbaserat omställningsstöd.

Därutöver vill man satsa 500 miljoner kronor per år på den akademiska specialistutbildningen för sjuksköterskor.

- Det är ganska få som i 40-årsåldern är redo att avsäga sig sin lön och ta studielån. Det handlar om att man ska få betalt för att gå en utbildning till att bli specialistsjuksköterska, säger Jan Björklund.

TT

Fakta: Vårdbiträden enligt L

Så många vårdbiträden skulle kunna anställas i respektive region, enligt Liberalernas förslag.

Stockholm 2740

Uppsala 440

Sörmland 350

Östergötland 540

Jönköping 420

Kronoberg 230

Kalmar 290

Gotland 70

Blekinge 190

Skåne 1590

Halland 390

Västra Götaland 2000

Värmland 330

Örebro 350

Dalarna 340

Gävleborg 340

Västernorrland 290

Jämtland 150

Västerbotten 320

Norrbotten 300

Källa: Liberalerna

ANNONS