Spekulationerna är igång kring mötesplatsen för USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.
Spekulationerna är igång kring mötesplatsen för USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.

Löfven: Sverige är villigt att hjälpa till

Sverige dyker upp i spekulationerna kring var ett möte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kan äga rum, rapporterar SR:s Ekot.

ANNONS
|

Enligt flera internationella medier är Sverige, Schweiz och den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea de mest tänkbara platserna.

Anledningar till att Sverige finns med på listan över tänkbara platser är, enligt ABC News , Sveriges neutralitet och långvariga aktör som så kallad skyddsmakt för amerikanska intressen i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Trumps och statsminister Stefan Löfvens möte i förra veckan ligger också till grund för spekulationerna.

"Litar på oss"

Även Washington Post nämner Sverige och Schweiz som mötesplats. Men tidningen tar också upp Mongoliet, den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, Nordkorea och USA som möjliga platser.

ANNONS

Sverige är villigt att hjälpa till i diskussionerna mellan USA och Nordkorea, bekräftar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff i Luxemburg i dag.

- Jag vill inte spekulera för långt i vad det skulle kunna innebära. Men att vi är en skyddsmakt åt USA och har funnits vid gränsen sedan 1950-talet och har en ambassad i Pyongyang sedan början på 1970-talet har gett oss en position och ett förhållande till Nordkorea där vi upplever att de litar på oss, säger Löfven till TT efter samtal med Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel.

"Hitta fram"

Stefan Löfven poängterar att Sverige kommer att hjälpa till om landet skulle bli tillfrågat, men att det inte är en huvudaktör.

- Man ska komma ihåg att huvudaktörerna fortfarande är Nord- och Sydkorea, USA, Kina. Det är de som måste i substans hitta fram.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un växte delvis upp i Schweiz, men har inte satt sin fot utanför Nordkorea sedan han tillträdde 2011.

ANNONS

Sverige har som ett av få länder ambassad i Nordkorea och har flera gånger agerat medlare och förhandlare mellan Nordkorea och omvärlden.

TT

ANNONS