Bild från januari förra året, när Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte statsminister Stefan Löfven i Sverige.
Bild från januari förra året, när Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte statsminister Stefan Löfven i Sverige.

Löfven möter nyvald Merkel i Berlin

Efter månader av osäker väntan valdes så Angela Merkel i onsdags till tysk förbundskansler för fjärde gången. På schemat står nu ett möte med statsminister Stefan Löfven, som bland annat syftar till att återigen få fart på frågan om fördelning av asylsökande.

ANNONS
|

I juni är det sagt att EU-länderna ska ha nått en lösning kring asylfrågan, men än så länge står de fortsatt långt ifrån varandra. Medan länder som tagit emot en stor mängd asylsökande – som just Tyskland och Sverige – vill att dessa ska fördelas jämnare mellan EU-länderna, vägrar en rad andra att acceptera någon automatisk fördelning.

Med bara några månader kvar till deadline så är därför just migration ett av samtalsämnena när statminister Stefan Löfven (S) och förbundskansler Angela Merkel under fredagen möts i Berlin.

"Knäckfråga"

- Där har vi inte kommit fram, det är knäckfrågan. När det nu finns en ny regering på plats i Tyskland behöver vi lägga lite nytt kol på den här brasan, säger Paula Carvalho Olovsson, politiskt sakkunnig hos Stefan Löfven.

ANNONS

- Ska det över huvud taget finnas en möjlighet att nå fram till juni måste det hända saker snart, fortsätter hon.

Under mötet mellan Löfven och Merkel kommer också handeln att tas upp. Det är något som även är tänkt att diskuteras nästa gång Europeiska rådet samlas, men med president Donald Trumps utspel om att USA inför stål- och aluminiumtullar har frågan hamnat i ett annat ljus, säger Paula Carvalho Olovsson.

- De kommer att prata om det inför diskussionerna på Europeiska rådet – hur hittar man en väg där vi ger ett tydligt och sammanhållet svar från EU som inte leder rätt in i ett handelskrig som ingen är betjänt av, säger hon.

"Viktig allierad"

EU:s långtidsbudget är ytterligare ett ämne att avhandla. Sverige trycker fortsatt på vikten av att hålla nere kostnaderna. Tyskarna å sin sida har öppnat för att betala mer för att täcka upp de hål i budgeten som britterna lämnar efter sig.

ANNONS

TT: Vad betyder det att Angela Merkel valts till förbundskansler, och att en ny tysk regering är på plats?

- Hon har suttit så länge, är så erfaren och de andra lyssnar på henne, så att om hon lägger kraft bakom något är det större sannolikhet att det blir så. Att ha henne som allierad är jätteviktigt för Sverige. Att hon kan gå in med full kraft betyder mycket för oss.

TT

ANNONS