Statsminister Stefan Löfven är i dag på besök i Katrineholm och får svara på frågor om IT-skandalen i Transportstyrelsen.
Statsminister Stefan Löfven är i dag på besök i Katrineholm och får svara på frågor om IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Löfven: "Jag har lämnat korrekta uppgifter"

Statsministern håller fast vid att han inte kände till IT-skandalen på Transportstyrelsen förrän i januari i år. Men Alliansen kräver nu alla korten på bordet.

ANNONS
|

I söndags avgick statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare, statssekreterare Emma Lennartsson, med omedelbar verkan. Det hade då blivit känt att hon hade suttit med vid minst två möten på justitiedepartementet tidigt 2016, där problemen på Transportstyrelsen togs upp. Hon fick alltså information nästan ett år tidigare än vad hon sagt förut. Att hon inte agerade förklarar hon med att hon inte förstod allvaret i informationen.

På en pressträff svarar Stefan Löfven mycket bestämt på frågor om det är uteslutet att han själv har suttit med på möten, eller på annat sätt informerats, om vad som pågick på Transportstyrelsen före januari i år.

ANNONS

- Svar ja, säger han.

TT: Det finns folk som tror att du visste tidigare än vad du säger.

- Det är självfallet så att det finns intressen som vill göra så mycket politisk skada som möjligt på regeringen och naturligtvis på mig. Men svaret är: jag fick information om detta i januari 2017, säger Löfven.

Alliansen kritisk

- Jag utgår från att statsministern talar sanning, men uppgiften att han inte fått reda på något tidigare är ändå märklig, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

- KU måste nu fokusera sin granskning på statsministerns ansvar.

ANNONS

Även Centerledaren Annie Lööf pekar på vikten av KU:s pågående granskning av regeringens agerande.

"Korten måste upp på bordet", säger Lööf i en skriftlig kommentar till TT.

Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson i Moderaterna, tycker att varje ny pusselbit visar på nya brister.

- Det som framträder är en krishanteringsorganisation som är i totalt moras och sönderfall. Stefan Löfven borde vara in i märgen besvärad över det han nu får se, säger Wallmark.

Sade något annat

På en presskonferens den 24 juli i år uppgav Löfven att Emma Lennartsson fick vetskap om att något var på gång på Transportsstyrelsen först i december förra året, vilket alltså inte stämmer. Och i januari i år, när Lennartsson fick bekräftat att myndighetens generaldirektör skulle delges misstanke om brott, talade hon om det för statsministern.

Men statsministern anser inte att han lämnat felaktiga uppgifter om när statsrådsberedningen fick vetskap.

- Nej, jag gav en korrekt uppgift utifrån den information som förelåg precis vid det tillfället, säger Stefan Löfven.

ANNONS

TT: Tycker du att hon borde ha berättat tidigare för dig?

- Man ska komma ihåg att det är så många ärenden som går runt i regeringskansliet, så jag tror att de flesta hade gjort samma bedömning som Emma Lennartsson, säger Löfven och hävdar att den information hon fick på de aktuella mötena var så övergripande.

I annan dager

- Men så här i efterhand när man ser hela bilden, att det faktiskt är ett lagbrott som har begåtts av en generaldirektör, ja, då kommer det i en annan dager.

Löfven anser att Emma Lennartsson informerade honom så snart hon insåg allvaret i myndighetens hantering av känsliga uppgifter. Däremot borde närings- och justitiedepartementet och statsråden där ha kommit till honom tidigare, anser han.

TT: Det låter på dig som att Emma Lennartsson inte har gjort något fel. Varför slutar hon då?

ANNONS

- Hon drar själv den slutsatsen, att eftersom hon har suttit med vid två tillfällen där det nämns, så hade hon kunnat ställa följdfrågor. Emma Lennartsson är en väldigt noggrann person och då drar hon den slutsatsen, säger Löfven.

TT

Fakta: Detta har hänt i IT-skandalen

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift. Sedan dess har skandalen lett till flera ministrars och statssekreterares avgång.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Då får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

I början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för myndigheten, vetskap om problemen.

I slutet av januari får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli avslöjar Dagens nyheter att Ågren erkänt brott angående datahanteringen.

Den 27 juli meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas efter hot från Alliansen om misstroendeförklaringar av tre ministrar. Två statsråd lämnar regeringen i spåren av IT-skandalen: Anders Ygeman och Anna Johansson.

Regeringens hantering av IT-skandalen har KU-anmälts och en granskning ska tillsättas.

Den 27 augusti avgår statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson.

ANNONS