En kvinna i Sydkoreas huvudstad Seoul vid en nyhetsskärm Med bild på USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
En kvinna i Sydkoreas huvudstad Seoul vid en nyhetsskärm Med bild på USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Långt kvar till möte Trump-Kim – oavsett var

Sverige har unika kontakter i det slutna Nordkorea och skulle säkert ställa upp som mötesplats för USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Men det är lång, lång väg kvar till ett sådant möte, säger en expert till TT.

ANNONS
|

- Jag tror säkert att Sverige skulle ha både kunskapen och villigheten att ställa upp. Jag tror inte att någon förfrågan har ställts i det här läget utan Sverige och exempelvis Schweiz har nog mest ställt sina resurser till förfogande, säger Niklas Swanström, analytiker vid tankesmedjan Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Orsaker till att Sverige finns på listan över tänkbara platser är, enligt amerikanska ABC News , Sveriges neutralitet och långvariga agerande som så kallad skyddsmakt för USA:s intressen i Nordkorea. Det har skapat goda kontakter i det slutna landet.

ANNONS

Trumps och statsminister Stefan Löfvens (S) möte i förra veckan är också grund för spekulationerna.

"Dugliga diplomater"

Swanström understryker att Sverige alltid försöker bidra till internationell fred och säkerhet via FN och andra organ.

Han pekar också på Sveriges långa diplomatiska närvaro i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, vilket talar för att Sverige kan spela en konstruktiv roll.

- Vi har haft skyddsmaktsuppdraget, men Sverige har också haft mycket dugliga diplomater på plats under lång tid som har gjort att vi har byggt upp ett nätverk och förtroende under lång tid.

Swanström tror nu att det är relativt troligt att Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffas i april och att det "finns på kartan" att Kim och Trump skulle träffas.

Långt kvar

Men samtidigt har USA tidigare krävt att Nordkorea avvecklar sitt kärnvapenprogram innan några samtal kan ta vid – medan Nordkorea å sin sida har klargjort att landet vägrar delta i villkorade samtal.

Swanström påminner också om att det kan vara klokt att fundera över vad Nordkorea kan tänkas vilja få ut av processen i form av exempelvis slopade sanktioner och hur USA skulle ställa sig till det.

ANNONS

Han varnar därför för att i det här skedet tro för mycket på att ett möte mellan Trump och Kim verkligen kan bli av.

- Det är inte klart på långa vägar att det kommer att ske. Jag tror att man ska vara försiktig med att göra alltför positiva bedömningar.

TT

ANNONS