Resultatet i kyrkovalet bekräftar den allmänna tendensen i svensk politik.
Resultatet i kyrkovalet bekräftar den allmänna tendensen i svensk politik.

Kyrkovalet följer rikspolitiken

Resultatet i kyrkovalet bekräftar en allmän tendens i svensk poltik om vilka som går framåt och vilka som backar. Men det har inte någon påverkan på nästa års allmänna val.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna och Centerpartiet gick framåt i gårdagens kyrkoval och Socialdemokraterna befäste sin position som kyrkomötets största politiska parti. Enligt Andreas Johansson Heinö, som är statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro, bekräftar resultatet i viss mån en allmän tendens i svensk politik.

- Det är ett självförtroendestärkande val för de tre partierna. För Centerpartiet bekräftar det att man går framåt överallt just nu, SD gick framåt som de gör i vanlig politik och S ligger runt 30 och är klart störst.

ANNONS

Avgörande för partiernas framgångar var att de lyckades med att mobilisera sina vanliga väljare till att också gå och rösta i kyrkovalet.

- SD hade dubbelt så många väljare som de brukar ha och Socialdemokraterna och Centern ökade med 50 procent i antal som gick och röstade, säger Andreas Johansson Heinö.

TT

ANNONS