Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har varnat för en backlash med samtyckeslagen, när det går upp för dem som anmäler att det inte blir fler fällande domar. Arkivbild.
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har varnat för en backlash med samtyckeslagen, när det går upp för dem som anmäler att det inte blir fler fällande domar. Arkivbild.

Kvinnojourer välkomnar – jurister varnar

De som jobbar med våldsutsatta kvinnor och flickor välkomnar regeringens förslag om samtyckeslag för sex. Men juridiska experter varnar för risk för omvänd bevisbörda, färre anmälningar och urholkning av tilltron till rättssystemet.

ANNONS
|

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tror inte att lagen leder till fler fällande domar. En orsak är bevisproblematik eftersom vittnen generellt saknas.

- Man ska inte påverka samhället genom att kriminalisera saker, om man inte tror på en ökad effektivitet i fråga om fler lagförda. All lagstiftning är normerande i någon mån. Men att därifrån till att kriminalisera ett beteende om man inte tror att det leder till ökad effektivitet bör man vara försiktig med. Det riskerar att urholka lagstiftningen och rättstillämpningen, säger Ramberg till TT.

ANNONS

Ingen instans, inte heller den kommitté som kom med förslaget, tror att fler kommer att dömas för övergrepp.

Omvänd bevisbörda

Ramberg ser en risk för att lagen inte lever upp till förväntningarna.

- Det är faran med den här typen av lagstiftning. Det värsta som skulle kunna hända är att folk tappar tilltron till lagen. Då slutar man att anmäla. Det vore förödande.

Ramberg har också varnat för att offer kan avstå från att anmäla när risken för integritetskränkande frågor nu ökar under rättsprocessen.

Hon har också farhågor för en glidning mot omvänd bevisbörda – att det i realiteten blir upp till den anklagade att bevisa sin oskuld när det i en rättsstat i stället är åklagaren som ska bevisa en skuld.

Samtidigt ökar andelen som uppger att de utsätts för sexövergrepp. För dem är den nya lagen viktig, enligt Unizon, som samlar kvinno- och tjejjourer över hela landet.

- Det gör en enorm skillnad med en lagstiftning som lägger ansvaret på förövaren, säger generalsekreteraren Olga Persson till TT.

ANNONS

Ställer krav

- Många kvinnor bär fortfarande skuld och skam kring vad de gjorde innan övergreppet, vad de hade på sig, att de inte sade nej tillräckligt tydligt. Med den här lagen blir det tydligt att det inte är kvinnans ansvar att freda sig, utan att det är en våldshandling att utföra sexuella handlingar mot en person som inte frivilligt är med, fortsätter hon.

Men lagen ställer också krav på rättsväsendet, anser hon.

- Nu måste utredningarna bli bättre. Varenda polis i hela Sverige måste veta vad man ska göra, alla utredningar måste hålla måttet och vi måste också ha domstolar som är moderna och hävdar kvinnors rättssäkerhet.

Stöd av M

Nu finns ett "gyllene tillfälle" att prioritera upp sexualbrotten, anser Persson.

- Så att fler brott klaras upp, fler skyldiga förövare kan dömas och så att kvinnor kan få den rättsliga upprättelse som är avgörande för läkning.

ANNONS

Moderaterna stödjer en samtyckeslag, men partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé vill också se skärpta straff för alla slags våldtäktsbrott.

- Så att alla våldtäktsmän sitter inne längre i fängelse. Vår största kritik i dag är att regeringens straffskärpning missar 85 procent av alla våldtäkter, säger han till TT.

TT

ANNONS