Den syriskkurdiske politikern Salih Muslim har bjudits in av politiker från S och MP. Han har inga inplanerade möten med regeringsföreträdare under sitt besök i Sverige.
Den syriskkurdiske politikern Salih Muslim har bjudits in av politiker från S och MP. Han har inga inplanerade möten med regeringsföreträdare under sitt besök i Sverige.

Kurdledare lovar motstånd efter Afrins fall

Turkiet har tagit kontroll över symboliskt viktiga Afrin i norra Syrien. Men kurderna som etablerat ett de facto-självstyre i området säger att de inte kommer att ge upp.

ANNONS
|

Turkiet ser honom som en terrorist och har hotat att "jaga honom" överallt. Men när Salih Muslim träffar journalister i ett syrefattigt rum i Stockholm är han inte orolig för att polisen ska storma in och gripa honom, trots att Ankara har lämnat in en begäran om att han ska utlämnas härifrån.

Den framträdande syriskkurdiske politikern har bjudits hit av politiker från S och MP och framträder med både Sveriges och Rojavas flagga bakom sig. Fram tills nyligen var Muslim ordförande för Demokratiska unionspartiet (PYD), som styr i det område i norra Syrien som kurderna kallar Rojava och vars USA-stödda milis YPG har spelat en stor roll i kampen mot IS.

ANNONS

- Jag väntar mig inga åtgärder från vare sig den svenska regeringen eller polisen. De vet att Turkiets anklagelser är falska, säger han till TT.

Enligt det svenska justitiedepartementet – som hanterar den här typen av ärenden – är Turkiets begäran om utlämning under handläggning.

Efterlyst i Turkiet

Ankara likställer PYD och YPG med den terrorstämplade PKK-gerillan. Muslim är efterlyst i Turkiet i samband med ett dödligt bombdåd i Ankara 2016 och en belöning på en miljon dollar har utlovats om han grips.

Den kurdiske politikern reser regelbundet mellan europeiska länder och innan han begärdes utlämnad från Sverige hade Turkiet riktat samma begäran till Tjeckien och Tyskland. EU anser PKK vara en terrororganisation, men har inte dragit samma slutsats om PYD.

- Turkiet försöker koppla allt och alla till PKK. Jag är kurd och jag respekterar PKK, men det är en helt annan organisation och jag har inga kopplingar till den, säger Muslim.

ANNONS

- Vi har sagt till Turkiet att vi är redo att vara goda grannar, men de kan inte stå ut med att kurder ska ha några som helst demokratiska rättigheter.

Ankaras syn på kurderna i norra Syrien har också varit president Recep Tayyip Erdogans motiv för den pågående offensiven mot Afrin, som ligger nära den turkiska gränsen. Efter två månader av strider tog de turkiska styrkorna nyligen kontroll över staden.

- Turkiet kommer att försöka utöka sin offensiv mot kurdiska områden. Och vi har inget val, vi måste göra motstånd och kommer givetvis att göra allt vi kan för att skydda och försvara vårt folk, säger Muslim.

- Det kommer inte att bli ett kort krig, utan striderna kommer att pågå under lång tid framöver.

ANNONS

"Höggs i ryggen"

Relationerna mellan Natomedlemmarna Turkiet och USA har ställts på sin spets i samband med offensiven mot Afrin. Många kurder har uttryckt besvikelse över att amerikanerna inte har kommit till undsättning, med tanke på det samarbete som har pågått i kriget mot IS. Men Muslim ser det inte som att kurderna har blivit svikna eller förrådda.

- Amerikanerna har aldrig gett oss några löften. Men de fortsätter att säga att vi är deras partner, men om vi vore det så kan man ju tycka att de skulle ha gjort något när vi höggs i ryggen.

TT

Fakta: Var med och bildade PYD

Kurdiska grupper kontrollerar delar av norra Syrien där de etablerat en de facto-självständighet sedan kriget inleddes. Området, av kurderna kallat Rojava, består av tre kantoner, bland annat Afrin, och gränsar till Turkiet.

I februari inledde turkiska styrkor en offensiv mot Afrin. Den riktar sig mot Demokratiska unionspartiet (PYD) och dess väpnade milis Folkets försvarsenheter (YPG), som Ankara betraktar som samma sak som den terrorstämplade PKK-gerillan. De syriska kurderna har effektivt samarbetat med USA i kampen mot IS – vilket har orsakat slitningar mellan Natomedlemmarna Turkiet och USA.

Salih Muslim har tidigare varit partiordförande för PYD, som är det dominerande kurdiska partiet i Syrien. I slutet av februari greps han i Prag på Turkiets begäran, men släpptes senare, vilket enligt Ankara kommer att påverka relationerna mellan Tjeckien och Turkiet negativt.

Relationerna mellan Turkiet och Europa och har försämrats efter kuppförsöket 2016 och de efterföljande tillslag som president Erdogan beordrat. Över 150000 personer har sparkats eller stängts av från sina jobb och över 50000 människor har frihetsberövats. Turkiet anser att åtgärderna är nödvändiga för att stabilisera landet medan kritiker anser att de slår brett mot alla meningsmotståndare till regimen.

Källa: Deutsche Welle, AFP, Reuters

ANNONS