Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Arkivbild.
Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Arkivbild.

Kommunalrådet i Malmö: "Bedrövligt resultat"

Flytten av attraktiva EU-myndigheten Ema går varken till Stockholm eller till Köpenhamn – och 900 jobb går förlorade. Sverige är för litet för att inte samarbeta med grannen på andra sidan sundet, konstaterar Malmös kommunstyrelseordförande.

ANNONS
|

"Oerhörd spänt" – så beskriver ambassadören Christer Asp stämningen vid omröstningen. In i sista sekund sprang han och andra delegationer runt för att säkra så många röster som möjligt.

- Vi har alla kämpat hårt under året som gått och vi kämpade för att vinna. Så visst finns det en besvikelse, men vi har haft en linje från svensk sida att om Sverige inte vinner så är det viktigt att Ema hamnar i ett land som på ett bra sätt kan klara en sömlös flytt av Ema, så att det inte blir störningar, säger han till TT.

ANNONS

Köpenhamnsalternativet, med en placering 20 minuters tågresa från Malmö, levde längre än det svenska och klarade sig till den andra av tre röstningsomgångar. Och för Malmös del hade såväl Köpenhamn som Stockholm varit bra alternativ, resonerar kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

- Egentligen är det ett ganska bedrövligt resultat. De nordiska länderna är för små för att inte samarbeta. När vi lägger ihop våra gemensamma tillgångar blir vi mycket mer attraktiva och kompetenskraftiga. Framöver behöver vi dra lärdom av detta, säger hon till TT.

Andra vinner

Jammeh säger att arbetsmarknadsregionen i Malmö och Skåne hade gynnats om Köpenhamn hade vunnit, och om Stockholm hade segrat hade regionen gynnats indirekt eftersom det som är bra för Sverige också är bra för Öresundsregionen.

- Risken när man inte samarbetar är att man tappar till helt andra delar av Europa, säger hon.

ANNONS

Huruvida ett gemensamt nordiskt alternativt hade ökat chanserna är svårt att säga så här i efterhand, tycker ambassadören Christer Asp.

- Jag tror att vi alla haft en chans, vare sig vi är ett stort, litet eller medelstort land, säger han och lyfter fram att alla länder har haft lika många röster.

Med mobiltelefonen i högsta hugg följde landshövdingen i Stockholms län omröstningen från Bryssel.

- Det har varit en spännande dag och jag hade naturligtvis hoppats få avsluta den med en mer glädjefylld intervju. Men nu blev det på det här sättet, och vi som jobbat med det här ska ändå känna att vi gjort något bra av detta, säger vikarierande landshövding Åsa Ryding.

- Men jag är naturligtvis ledsen för Stockholm-Uppsalaregionen och för Sverige.

ANNONS

Utan störningar

Sverige lät en grek, nyinflyttad i Stockholm för jobb på Karolinska institutet (KI), berätta om den svenska huvudstadens fördelar i kampanjfilmen som skulle locka ministrarna att rösta på Stockholm. Här blev det bland annat en uppvisning av vackra trägolv, tjusiga fönsterpartier, panoreringar över gröna parker, Gamla stans gränder och platsen där Nobelfesten hålls: Blå hallen.

Att fresta så många som möjligt av de 900 anställda att följa med och se till att myndigheten kan fortsätta fungera har varit en röd tråd för många. Videosnuttar och bilder med vacker natur, sol, glada skolbarn och smidig kollektivtrafik har visats upp av flera kandidater.

Men när Christer Asp reste runt i Europa för att slå ett slag för Stockholm pekade han särskilt på en life science-faktor i världsklass, svenska Läkemedelsverkets nära samarbete med Ema och att EU:s smittskyddsmyndighet redan finns i Uppsala.

Men flyttlasset kommer nu att gå från London till Amsterdam.

- Amsterdam är ett bra alternativ. Men vi anser naturligtvis att Stockholm hade varit betydligt bättre, säger Christer Asp.

ANNONS
TT

Fakta: EU-myndigheten Ema

European Medicines Agency (Ema) grundades 1995 och har runt 900 anställda. Ema ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU, bland annat godkänner myndigheten nya läkemedel för försäljning.

19 städer – däribland Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors – ansökte om att få ta över Ema från London från 2019.

ANNONS