Vid en översvämning där elanläggningar hamnar under vatten, kan farliga situationer uppstå. Arkivbild.
Vid en översvämning där elanläggningar hamnar under vatten, kan farliga situationer uppstå. Arkivbild.

Klimatförändringar fara för elen

Klimatförändringarna ökar risken för översvämningar vilket kan leda till att elanläggningar hamnar under vatten och bli strömförande. Nu kommer Elsäkerhetsverket med en rad tips om hur du skyddar dig bäst.

ANNONS
|

- Många av våra elektriska anläggningar är inte anpassade för att stå under vatten. Det kan tränga in vatten i anläggningen och vattnet kan då bli strömförande, säger Peter Tunell, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Ytterligare en risk är att elektroniken kan bli vattenskadad och det ökar risken för brand och elchock i samband med kortslutning. Även åska, ras och jordskred ökar farorna.

ANNONS

Peter Tunell uppmanar alla att fundera på om det finns en risk att få en översvämning som drabbar elanläggningen. Villor och fritidshus som står nära vatten och hus med källare är extra utsatta.

Helst ska elanläggningen placeras så att den inte riskerar att utsättas för översvämning, det är särskilt viktigt när det gäller elcentralen. Men om din bostad ändå drabbas av en översvämning gäller det att undvika kontakt med vattnet.

- Man ska inte rusa ned i källaren och försöka rädda det som finns där, man vet aldrig om vattnet är strömförande, säger Peter Tunell.

Att undvika vattnet är också viktigt om man ser ett kabelskåp, en nätstation eller en lyktstolpe som står under vatten.

Peter Tunell framhåller att man i framtiden måste ta klimatförändringarna i beaktande när man bygger nytt.

- Var man bygger anläggningar och distributionsnät kommer också att omvärderas framöver. Vi får tänka annorlunda i framtiden, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Vad behöver jag göra vid en akut händelse?

Vid en akut skada på en elanläggning vid till exempel översvämning eller ras, måste du som har observerat bristen se till att:

- skydda dem som befinner sig i närheten från den elektriska faran.

- om möjligt koppla ifrån anläggningen, men bara om du kan undvika att utsätta dig själv för fara.

- utrymma, informera och spärra av området kring elanläggningen om du inte är säker på att du lyckats koppla ifrån den.

- kontakta ägaren av elanläggningen. Om du inte vet vem som äger eller vem som råder över elanläggningen, kontaktar du räddningstjänsten.

Om du ser delar av elnätsanläggningar som exempelvis kabelskåp, nätstationer eller belysningsstolpe som står i vatten - gå ej nära! Om kablar spolats fram eller luftledningar skadats ska du inte heller gå nära. Håll ett säkerhetsavstånd på minst 15 meter.

Kontakta den lokala elnätsägaren eller 112 om du inte vet vem som äger eller råder över elanläggningen.

Källa: Elsäkerhetsverket

ANNONS