Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Kinainvesteringar kan bli säkerhetsrisker

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser ett allt mörkare säkerhetsläge för Sverige. Han pekar ut både Ryssland och Kina som orosmoln.

ANNONS
|

Hultqvist målade upp en dyster bild av den säkerhetspolitiska utvecklingen i sitt tal på Folk och försvars årliga konferens i Sälen.

- Vi kan inte blunda för att det säkerhetspolitiska läget över tid har försämrats, sade han.

Hultqvist pekar på rysk upprustning både av konventionella vapen och av kärnvapenförmågan, på att förstärkningar sker i Rysslands västra militärområde och i Kaliningrad och på att gamla sovjetiska baser i Arktisområdet aktiveras.

ANNONS

Till bilden hör också ett provokativt ryskt beteende både på marken och i luften, enligt försvarsministern.

"Batteri av aktiviteter"

Hultqvist vill inte bedöma säkerhetsläget som sämre än för ett år sedan, men uppger att försämringen har skett över tid.

Nytt är, enligt honom, att Ryssland avlyst stora områden såväl i Östersjön som utanför norska kusten för testverksamhet. Det är en "ny sorts form av markering", uppger Hultqvist.

- Det vi har att beakta är ett batteri av aktiviteter som sträcker sig över hela skalan med militär aktivitet och uppbyggnad, säkerhetspolitiska markeringar, psykologiska operationer, med vilseföring, splittring, överraskning, underminering och desinformation, sade försvarsministern.

- Spioneri och provokativt beteende med dominanshandlingar som ingredienser hör också till bilden.

Hultqvist anser också att det finns anledning att vara på sin vakt gentemot Kina. Han pekar på att Kina visat ökat intresse för Arktis och att landet för första gången deltog i en rysk marin militärövning i Östersjön 2017.

ANNONS

Kina oroar

Kinesiska utlandsinvesteringar oroar också.

- Kinesiska infrastrukturinvesteringar och drift av transportnoder i olika delar av världen, inklusive Europa, är för dem en strategisk fråga, sade Hultqvist i talet.

Flera västländer är oroade för att kinesiska investeringar i infrastruktur ska kunna användas i säkerhetspolitiska syften.

- Kina är en auktoritär stat med en tydlig agenda där man arbetar aktivt med att kontrollera transportnoder och infrastruktur, säger Hultqvist till TT.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, varnar dock för att rymdbasen Esrange i Kiruna kan bli utnyttjad av Kina för militära syften, rapporterar SVT. Kina får i dag ta hem information om väder- och jordobservationer från en satellit.

Efterlyser Kinastrategi

Hultqvist vill inte gå in på hur stora riskerna är i just det fallet. Han påpekar att det finns en statlig utredning som tittar på hur man ska kunna kontrollera att utländska investeringar i Sverige inte hotar svensk säkerhet.

ANNONS

För något år sedan orsakade kinesiska planer på en djuphamn i Lysekil heta diskussioner. De planerna avbröts dock.

I Polen greps nyligen en kinesisk medborgare anställd av den kinesiska telekomjätten Huawei, som misstänkt för spioneri.

- Man kan ibland tycka att vi haft ett inslag av naivitet i de här frågorna, säger Hultqvist.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tog upp Kina i sitt tal. Han efterlyste en ny svensk Kinastrategi.

TT

ANNONS