"Spring för Kim" är ett motionslopp som ska hedra journalisten Kim Walls gärning. Alla som deltar i loppet den 10 augusti bidrar till minnesfonden genom anmälningsavgifter. På stigar och stränder i närheten av Kim Walls föräldrahem i Trelleborgstrakten ska loppet genomföras.
"Spring för Kim" är ett motionslopp som ska hedra journalisten Kim Walls gärning. Alla som deltar i loppet den 10 augusti bidrar till minnesfonden genom anmälningsavgifter. På stigar och stränder i närheten av Kim Walls föräldrahem i Trelleborgstrakten ska loppet genomföras.

Kim Wall hedras med motionslopp i sommar

"Spring för Kim" är motionsloppet som hedrar journalisten Kim Walls gärning – alla som springer eller promenerar bidrar till Walls minnesfond genom anmälningsavgifter. Loppet sker samma datum som Wall åkte på ubåtsturen som hon aldrig återvände från.

ANNONS
|

Stigar och stränder i närheten av föräldrahemmet, vid havet nära Sveriges sydligaste udde, är den natursköna platsen där loppet ska genomföras den 10 augusti.

Två kvinnor som berörts av Kim Walls öde står bakom minnesloppet, vars idé föddes under ett samtal med Kim Walls föräldrar, och tanken är att det ska bli ett årligt lopp i all enkelhet, rapporterar 24 Trelleborg.

Vill bidra

- Vi har länge pratat om att vi vill bidra till minnesfonden och frågade föräldrarna vad vi skulle kunna göra, och när de föreslog ett lopp sade vi ja. Det är sådant vi är duktiga på, säger Lotta Wahlqvist till TT. Hon arrangerar loppet tillsammans med Lotta Kjellander.

ANNONS

Motionärer kan springa eller promenera fem, tio eller 21 kilometer i Trelleborgstrakten och intäkterna, genom anmälningsavgift på 250 kronor per deltagare, ska oavkortat gå till Kim Walls minnesfond.

- Tanken är att loppet ska fokusera på Kim Wall och hennes fantastiska journalistiska gärning, och inte det hemska som kom upp under rättegången, säger Lotta Wahlqvist.

Kan balansera

Just därför blev också den 10 augusti ett givet datum.

- Ja, det kanske balanserar mediebevakningen den dagen, säger Lotta Wahlqvist.

- Ett lopp i all enkelhet, utan tidtagning och nummerlappar.

Första dygnet sedan loppets hemsida lanserades har 14 personer anmält sig.

- Vi vet att det blir många fler. Men det viktigaste är att ge andra möjlighet att hedra Kim, säger Wahlqvist.

ANNONS
TT

Fakta: Kim Wall

Kim Wall var en svensk frilansjournalist, född 1987 i Trelleborgstrakten. Hon studerade bland annat journalistik och internationella relationer på Columbia University i New York. Hon läste även vid London School of Economics and Political Science.

Wall arbetade för flera internationella tidningar som brittiska The Guardian, amerikanska The New York Times och South China Morning Post i Hongkong.

Wall rapporterade från exempelvis Sri Lanka och om turismen i jordbävningsdrabbade Haiti. Hennes arbeten om klimatförändringar och kärnvapenprov på Marshallöarna har prisbelönats.

Kim Wall hittades död i augusti 2017. Danske Peter Madsen har av Köpenhamns byret (tingsrätt) dömts till livstids fängelse för mord. Domen har överklagats.

Källa: www.rememberingkimwall.com

ANNONS