Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

KD hoppar av försvarssamtal – M och C kvar

Kristdemokraterna hoppar av samtalen med regeringen om nya extrapengar till försvaret – men Moderaterna och Centerpartiet sitter kvar vid bordet. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att KD smiter från sitt ansvar.

- Det skiljer flera miljarder mellan oss och regeringen. Vi står alldeles för långt ifrån varandra, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor om orsaken till avhoppet.

KD anser att det behövs tio miljarder kronor ytterligare under de kommande tre åren, dels för att klara uppdragen i den tidigare försvarsuppgörelsen, dels för vissa förstärkningar.

- Vi hade hoppats att regeringen under sommaren skulle skjuta till mer resurser på allvar, säger Ebba Busch Thor, och tillägger att det nu inte är konstruktivt att fortsätta samtalen.

- Vi har ett allvarligt säkerhetsläge med Rysslands allt mer ökande aggressivitet, säger Ebba Busch Thor.

Under våren har den så kallade försvarsgruppen, där regeringen, M, C och KD ingått, förhandlat om mer pengar till försvaret. Men partierna har svårt att enas.

"De smiter"

M-ledaren Anna Kinberg Batra hotade i sitt Almedalstal med att partiet kan komma att hoppa av förhandlingarna.

- Försvaret måste få minst två miljarder extra nu i höst. Men det bör bli mer än så. Annars går Moderaterna från förhandlingsbordet, sade Kinberg Batra i Almedalen.

Ett utspel som möttes av kritik från allianskollegor i KD och Liberalerna, som inte deltar i förhandlingarna, som ansåg att M lade sitt bud för lågt.

Hultqvist är mycket besviken över KD:s avhopp.

- De smiter från sitt ansvar.

Han påpekar att det i förhandlingar handlar om att man "måste ge och ta". Hultqvist vill inte gå in på hur stort gapet är mellan KD:s tio miljarder, och de summor som nu diskuteras.

- Vi diskuterar mångmiljardbelopp men jag vill inte gå in på några detaljer.

"Breda lösningar"

Hultqvist hade helst sett ett beslut om försvaret med så många av de borgerliga partierna som möjligt.

- Jag ser gärna breda lösningar. Men jag förutsätter att förhandlingarna fortsätter som tidigare, utan Kristdemokraterna.

Moderaterna tänker fortsätta förhandlingarna med regeringen om försvarets budget 2018.

- Det behövs ytterligare satsningar här och nu, givet det försämrade säkerhetsläget, säger partiets försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark till TT.

- Kan vi få till stånd mer pengar – vilket jag inte vet än – då är vi beredda att fortsätta samtalen.

"Tar ansvar"

M har krävt minst två miljarder kronor extra till försvaret nästa år.

- Jag tror att det kommer att handla om mer än så, säger Wallmark.

På längre sikt anser M att försvaret behöver ytterligare tillskott, men Wallmark betonar att samtalen nu handlar om budgeten 2018.

Även C fortsätter prata med regeringen:

"Vi är med och tar ansvar för landets säkerhet. Vår ambitionsnivå är att se till att Försvarsmakten och det civila försvaret får ett påtagligt tillskott", skriver Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson, till TT.