Justitieminister Morgan Johansson (S) är beredd att tillföra mer resurser till åklagarväsendet. Arkivbild
Justitieminister Morgan Johansson (S) är beredd att tillföra mer resurser till åklagarväsendet. Arkivbild

Justitieministern beredd satsa på åklagarna

Justitieminister Morgan Johansson (S) svarar nu på riksåklagarens kritik mot att det bara talas om fler poliser och inte om behovet av mer resurser till åklagarväsendet.

ANNONS
|

I en intervju med TT i torsdags, och på DN Debatt i dag, uttrycker riksåklagaren Anders Perklev oro för att det bara talas om mer resurser till polisen, men att man glömmer bort att nästa steg i rättskedjan, åklagarväsendet, kan bli en flaskhals, om det inte tillförs mer pengar.

Han kritiserar regeringen för att ha en vänta-och se-strategi. Först när det behövs, överväger man att tillskjuta resurser, vilket kan visa sig vara ödesdigert, enligt Perklev, som efterlyser mer långsiktighet.

Morgan Johansson anser att Perklev bekräftar att polisen levererar mer till åklagarna.

ANNONS

Pengar över

- Förra året var det första sedan 2009 som antalet redovisade ärenden till åklagarna ökade och hittills i år, januari och februari, så är ökningen 7,5 procent och stiger i nio av tio brottskategorier. Polisen fångar helt enkelt fler bovar och då blir det också fler ärenden till åklagarna, det bekräftas av det här, säger han.

- Det andra jag vill säga är att åklagarna inte har förbrukat sina medel de senaste åren. De har alltså fått mer resurser än vad de gjort slut på. De har till och med fått lämna tillbaka pengar. 2016 var det över 50 miljoner och 2017 var det 12 miljoner kronor, säger Johansson.

Åklagarmyndigheten framhåller dock att bara 11 miljoner lämnades tillbaka 2016, resten överfördes till 2017 års budget, och att de 12 miljonerna 2017 överfördes till 2018 års budget.

ANNONS

Fler ärenden

Samtidigt håller han med om att även åklagarväsendet behöver stärkas i takt med att polisen levererar flera ärenden.

- Nu ser vi ju en vändning och då får vi ta ställning till det i budgetförhandlingarna i höst. Men om vi sitter kvar i regeringsställning så kommer vi att förstärka hela rättskedjan och åklagarna är en del av det. Vi är beredda att gå in med ökade resurser, säger han.

Riksåklagaren efterlyser en mer långsiktig och stabil finansiering av åklagarväsendet utifrån en analys av hur många åklagare det bör finnas på kort och lång sikt.

Hela rättskedjan

- Det utesluter jag inte alls, att vi behöver ha en sådan analys. Det har vi ju sagt om polisen, att vi ska ha 10000 fler anställda 2024. Jag är inte beredd att lämna några siffror på det i dag, men jag ser att vi behöver ha en långsiktig förstärkning av hela rättskedjan, säger Morgan Johansson.

ANNONS

Moderaterna anser att Åklagarmyndigheten måste få mera pengar.

- Vi kommer att ge de resurser till Åklagarmyndigheten som efterfrågas. Det är helt orimligt att man annars måste förbereda för uppsägningar, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé (M) till TT.

Det handlar om 50 miljoner kronor mer än regeringens förslag för 2019.

TT

ANNONS