Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/29
ANNONS ▼

Johanna Möllers nya brevknep

Johanna Möller, 42, har under tiden i häktet försökt att smuggla ut lappar och brev till nära och kära. Nu har hon återigen gjort försök att skicka brev utan den obligatoriska granskningen. Denna gång agerade hon inifrån den rättspsykiatriska avdelning i Stockholm. Där genomgick hon den psykundersökning som visade att hon inte var sjuk vid tiden för morden på hennes man och pappa och mordförsöket på mamman.

Västmanlands tingsrätt har redan slagit fast att Johanna Möller, den så kallade Arbogakvinnan, är skyldig till bland annat anstiftan av mord på sin make samt mord och mordförsök på sina föräldrar.

Vid mordet och mordförsöket på pappa Göran och mamman hade hon hjälp av sin dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi, som även han är skyldig enligt rätten.

Johanna Möller var "trevlig"

Rätten beslutade att paret skulle genomgå rättspsykiatriska undersökningar innan de beslutade om deras straff. Johanna Möller fördes därför till den rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm. Den 29 juni anlände hon. I Rättsmedicinalverkets utlåtande går det att läsa att hon var trevlig mot personalen och "medgörlig".

Däremot ska hon, mot slutet av utredningsprocessen, ha bett om att få byta till en annan utredande kontaktperson eftersom hon inte "kände någon tilltro" till den hon hade tilldelats under utredningen.

Skrev massa

Eftersom hon har restriktioner hölls hon avskild på sitt rum, något som hon ska ha klagat över, enligt utlåtandet. Däremot var hon glad att hon fick träffa två av sina barn.

Enligt dem som gjorde undersökningen fördrev Johanna Möller sin tid på den rättspsykiatriska avdelningen med att läsa och skriva "större delen av dygnet. Hon bad om stora mängder papper som hon behövde för att ´skriva av sig´". 

Bland annat ska hon ha skrivit brev till en advokat - men inte till Amanda Hikes, som försvarat henne från start, utan en annan advokat. I utlåtandet står det att Johanna Möller pratade med Amanda Hikes flera gånger varje dag och att Möller sagt att Hikes är den enda "tryggheten hon hade kvar". Trots detta ska hon ha försökt få Amanda Hikes utbytt, enligt handlingen från Rättsmedicinalverket.

Nytt brevknep

De skriver att Möller försökt kontakta den andra, icke namngivna, advokaten. Hon ska också ha sagt att samtliga brev till denna advokat "måste gå direkt till advokaten utan åklagarens granskning". Hon informerades då om att det endast var hennes kontakter med Amanda Hikes som inte granskades. Detta fick Johanna Möller att avstå från att skicka breven till den andra advokaten.

Detta var inte första gången Johanna Möller försökt få ut brev till omvärlden, utan granskning. Inne på häktet försökte hon muta en vakt för att få honom att posta brev - något som han vägrade.

Hon ska också ha gömt lappar i olika föremål med målet, enligt åklagaren, att få ut dem till nära och kära som skulle kunna hjälpa henne att bli fri.

Efter svaret: "Vad bra"

De rättspsykiatriska undersökningarna visade att varken Johanna Möller eller Mohammad Rajabi led av en allvarlig psykisk störning i samband med brotten, eller när de undersöktes. "Vad bra", var Johanna Möllers kommentar när hon fick svaret rörande sin utredning.

Åklagaren har yrkat på att Johanna Möller ska dömas till fängelse på livstid. Nyinkomna handlingar har visat att Mohammad Rajabi inte var 21 år när han dödade Johanna Möllers pappa och försökte mörda hennes mamma och han kan därför inte dömas till fängelse på livstid.

Läs också: Rajabi: Från 14-årig skomakare till mördare

På måndag kommer domen.

Här är brotten Johanna Möller åtalades för:

Mord
Misstänks ha mördat sin make sommaren 2015.

Mord, i andra han anstiftan eller medhjälp
Misstänks ha varit delaktig i mordet på sin pappa sommaren 2016.
Johanna Möller pojkvän åtalades också för brottet.

Mordförsök, i andra han anstiftan eller medhjälp
Misstänks för att varit delaktig i mordförsöket på sin mamma sommaren 2016. 
Johanna Möllers pojkvän åtalades också för brottet.

Stämpling till mord
Misstänks för att ha försökt få anhöriga att döda hennes make. I något fall är det stämpling till mord alternativt grov misshandel.

Grovt bedrägeri
Misstänks för att ha anmält, och fått ut Tjänstegrupplivförsäkring på 267 000 kronor efter makens död. Svarade "nej" på frågan ”Finns det anledning att anta att dödsfallet orsakats av annan person?”.

Urkundsförfalskning
Misstänks för att ha förfalskat två namnteckningar i samband med makens bouppteckning.

Givande av muta
Misstänks för att ha försökt få en kriminalvårdare att posta ett brev utan att det granskades. För detta skulle Johanna Möller betala 5000 kronor.

Hot mot tjänsteman
Misstänks för att ha hotat två förhörsledare under ett förhör.

Försök till grovt bedrägeri genom brukande av falsk urkund
Misstänks ha framställt en falsk livförsäkring för sin make.

MEST LÄST