Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180103-vargjakt-590840_se.hp_1.jpg
Beslut om skyddsjakt har fattats sedan Södertörns-vargen rapporterats vara allt för närgången. Arkivbild.

Jakten på Södertörnsvargen överklagas igen

Svenska Rovdjursföreningen överklagar jakten på Södertörnsvargen till kammarrätten, sedan förvaltningsrätten den 14 december avslagit föreningens överklagan. Länsstyrelsen i Stockholm fattade den 6 december beslut om skyddsjakt på vargen sedan den blivit allt mer närgången. Bland annat har en kvinna med barnvagn uppgett hur hon förföljts av vargen på så nära avstånd som tio meter under en promenad i Tyresta nationalpark, strax sydöst om Stockholm.

Innan beslutet om skyddsjakt fattade försökte personal från länsstyrelsen skrämma bort vargen, men försöken misslyckades eftersom man inte kom tillräckligt nära.

"Om vargen är för oskygg borde man kunna komma tillräckligt nära för att pröva kraftfulla skrämselåtgärder, och det vore bättre än att avliva henne. Och att människor blir oroliga beror på att vargmotståndare skrämmer upp dem, och inte på vargen själv, så det kan inte vara en anledning till att avliva vargen", säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen i ett pressmeddelande.

MEST LÄST