Jätterazzia mot nätpedofiler - 50 frihetsberövade

ANNONS
|

Under tisdagsmorgonen deltog landets samtliga sju polisregioner i insatsen, som går under namnet "Operation Bofink", vilketSvDvar först att skriva om .

– Vissa regioner har fått fler ärenden än andra, men totalt handlar det om 50 personer. Sju har tagits in tidigare, säger Malin Källström Bendrik, poliskommissarie och gruppchef hos polisens nationella operativa avdelning Noa, vars grupp initierat insatsen, till tidningen.

Insatsen beskrivs som en av de största hittills i Sverige.

–Den nationella insatsen är den första större egeninitierade insatsen som genomförs av svensk polis på brottsområdet. Noa har kvalitetssäkrat materialet och genomfört spårningar av misstänkta, säger Johan Grenfors nationell kommenderingschef för insatsen.

ANNONS

Tidigare ostraffade

De frihetsberövadeska komma från olika platser i Sverige, men flest ska var hemmahörande i region Stockholm, Väst och Syd.

Enligt Noa är det olika typer av personer som förekommer i utredningen, men en majoritet av de frihetsberövade ska vara ostraffade sedan tidigare.

Misstankarna varierar mellan de olika personerna, men i nästan alla fall har man bedömt att det rör sig om grovt barnpornografibrott. Efter tillslaget kommer varje ärende att utredas av respektive region, som exempelvis genomgång av datorer, förhör och analyser av de dokumenterade sexuella övergreppen.

ANNONS