Tullverket varnar för att de nya förslagen om begränsad datalagring skulle försvåra möjligheten att stoppa vapen och narkotika. Arkivbild.
Tullverket varnar för att de nya förslagen om begränsad datalagring skulle försvåra möjligheten att stoppa vapen och narkotika. Arkivbild.

Inskränkt datalagring slår mot tullen

Tullverket varnar för att det nya förslaget om en mer begränsad datalagring får allvarliga konsekvenser för Tullverkets möjligheter att förhindra, utreda och lagföra smuggling av vapen och narkotika.

ANNONS
|

Sedan EU-domstolen underkänt den svenska datalagringen föreslog en utredning förra året en mer begränsad datalagring. Skyldigheten att lagra ska gälla färre trafikuppgifter och lagringstiden ska förkortas för vissa uppgifter.

Väsentligt försvåra

Tullverket varnar för att de nya förslagen väsentligt skulle försvåra verkets möjligheter att inhämta uppgifter för att kartlägga och analysera trafik- och lokaliseringsuppgifter. Möjligheterna att förhindra och upptäcka smuggling av vapen och narkotika skulle därför allvarligt försämras.

Ett av förslagen i utredningen som Tullverket särskilt varnar för är att fast telefoni och fast ip-telefoni inte ska omfattas av lagringsskyldigheten. Fast ip-telefoni används i allt större utsträckning i stället för fast telefoni. Om det inte omfattas av lagringsskyldigheten, så kommer kriminella att använda just den metoden, framhåller Tullverket.

ANNONS

Kan inte ersättas

Ett annat är den korta lagringstiden för lokaliseringsuppgifter vid meddelandehantering. Här föreslås bara två månader.

- Det här att lokalisera och göra en kartläggning, det kan över huvud taget inte ersättas med spaningsmetoder, säger Charlotte Zackari.

Kritiken mot utredningen kommer från två håll. De brottsbekämpande myndigheterna varnar för att det skulle försvara arbetet medan andra varnar för att förslagen fortfarande strider mot EU-rätten. Häromdagen varnade hovrätten för övre Norrland för att även det här förslaget sannolikt skulle underkännas av EU-domstolen.

TT

Datalagring: Utredningsförslaget

Tidigare hade tele- och internetoperatörer krav på sig att spara i princip all trafik till och från datorer och mobiltelefoner i sex månader.

Detta möttes av kritik då det ansågs kränkande mot människors integritet, rätt till privatliv och yttrandefrihet.

I december 2016 slog EU-domstolen fast att datalagringen stred mot EU-rätten.

Nu föreslår regeringens utredare en begränsad modell där myndigheter bara lagrar de uppgifter som är mest värdefulla.

De viktigaste uppgifterna som ska lagras är:

Nummer och tid för alla mobilsamtal och meddelanden från mobiltelefoner (till exempel mejl och sms)

Vilken mobilmast som använts vid ett samtals början och slut

Tidpunkt när man kopplar upp mot internet och vilken ip-adress som används

Abonnent

Uppgifter från fast telefoni och fast ip-telefoni ska inte omfattas av lagringsskyldigheten. Uppgifterna ska också till skillnad från i dag lagras olika länge, från två till tio månader. De ska kunna begäras ut av åklagare.

ANNONS